Κλείσιμο

Αγώνας για την προστασία των καρχαριών - Χάρτης με τις περιοχές όπου απειλούνται περισσότερο

Ομάδα ερευνητών δημιούργησε έναν χάρτη με τις περιοχές όπου οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λόγω της αλιείας, αλλά και τα σημεία που προστατεύονται πλήρως

Η διατήρηση της ισορροπία του οικοσυστήματος μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο στην επιφάνεια του πλανήτη μας όσο και κάτω από το νερό.

Οι καρχαρίες προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτό το σκοπό καθώς εξασφαλίζουν ποικιλία ειδών και βοηθούν τους ωκεανούς μας να δεσμεύουν περισσότερο άνθρακα διατηρώντας λιβάδια με θαλάσσια χόρτα

Ωστόσο  είναι άμεσα εκτεθειμένοι στη ανθρώπινη απειλή. Πολλά είδη καρχαριών επηρεάζονται από την αλιεία, ειδικά σε τροπικές και παράκτιες περιοχές όπου μεγάλες κοινότητες εξαρτώνται από τα ψάρια ως την κύρια πηγή πρωτεΐνης τους.

Έτσι μια ομάδα ερευνητών της IUCN Ocean Team, δημιούργησαν έναν χάρτη που αποκαλύπτει τις Σημαντικές Περιοχές Καρχαρία και Σαλαχιού (ISRA) όπου τα είδη καρχαρία, σαλαχιού και χίμαιρας κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται προστασία

καρχαρίες

«Οι καρχαρίες είναι ένα μακρόβιο είδος: πολλοί χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα και στη συνέχεια γεννούν μόνο λίγα μικρά», δήλωσε η Δρ Rima Jabado, Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών Καρχαριών IUCN SSC, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του γραφήματος.

«Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στην αλιεία και καθώς εκτιμάται ότι το 37% των ειδών με αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, αντιμετωπίζουν μια κρίση βιοποικιλότητας.

«Τα αποτελέσματα από το έργο ISRA θα ενημερώσουν την πολιτική και θα διασφαλίσουν ότι οι περιοχές που είναι κρίσιμες για την επιβίωση των καρχαριών, των σαλαχιών και των χίμαιρων λαμβάνονται υπόψη στον χωροταξικό σχεδιασμό».

Τα κριτήρια ISRA έχουν αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας συνεργασίας που περιλαμβάνει ειδικούς καρχαρίες, υπηρεσίες προστασίας και κυβερνήσεις, και περιλαμβάνουν τέσσερα κριτήρια και επτά υποκριτήρια.

Ο χάρτης επισημαίνει καταφύγια καρχαριών (γκρι), θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές απαγόρευσης της αλιείας (ροζ), καθώς και βιολογικά σημαντικές περιοχές (πράσινες), βασικές περιοχές βιοποικιλότητας (μπλε) και περιοχές όπου υπάρχουν πλήρεις απαγορεύσεις αλιείας καρχαριών (λευκό).

Συγκεντρώνοντας αυτές τις πληροφορίες από επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκθέσεις, βάσεις δεδομένων και την τεχνογνωσία μεμονωμένων ειδικών καρχαριών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι ISRA θα βοηθήσουν τα κυβερνητικά όργανα να αναπτύξουν πολιτική και να σχεδιάσουν προστατευόμενες περιοχές.

«Έχουμε ακόμα τόσα πολλά να μάθουμε για πολλά είδη καρχαριών, ακτίνων και χίμαιρας, αλλά δυστυχώς αρκετές μελέτες δείχνουν ότι πολλές προστατευόμενες περιοχές δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες τους», δήλωσε ο Ciaran Hyde, Σύμβουλος της IUCN Ocean Team, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη το πλαίσιο.

«Ωστόσο, οι ISRA θα βοηθήσουν στον εντοπισμό περιοχών για αυτά τα είδη χρησιμοποιώντας κριτήρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να λαμβάνουν υπόψη τις βιολογικές και οικολογικές τους ανάγκες».

Η Lynn Sorrentino, Υπεύθυνος Προγράμματος της Ομάδας Ωκεανών της IUCN, πρόσθεσε: «Η απώλεια καρχαριών, ακτίνων και χίμαιρας δεν θα επηρεάσει μόνο την υγεία ολόκληρου του οικοσυστήματος των ωκεανών, αλλά θα επηρεάσει και την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές χώρες».

Πηγή: skai.gr