ΚΑΙΡΟΣ

Το χωριό Όρμος Mαραθοκάμπου στη Σάμο έκανε την ιστορία του Street Art (vid)

Το παραδοσιακό με το σύγχρονο κατάφεραν να αναδείξουν με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο στον Όρμο, το  μικρό ψαροχώρι του Μαραθοκάμπου στη Σάμο , καθώς αναμνήσεις, παρελθόν αλλά και η παράδοση του τόπου γίνεται Street Art σε κεντρικά σημεία του χωριού, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες.

Στον «χωριό των καραβομαραγκών» όπως αλλιώς λένε τον Όρμο η ιστορία, οι ρίζες και το παρελθόν ζωντανεύουν μέσα από τεραστίων διαστάσεων γκράφιτι, σε μια αφήγηση με κεντρικό θέμα την θάλασσα,  και την ναυτική παράδοση εν γένει, δηλαδή τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την επιβίωση των κατοίκων της ανά τα χρόνια.

Τα σύγχρονα έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν από τους Street Artists Simple G, Billy Gee, Alex Martinez και τον Yiakou, στα πλαίσια ενός καλλιτεχνικού πρότζεκτ με θέμα "Ταρσαναδες, καραβομαραγκοί και τα σκαριά του Όρμου".

Εξάλλου ο Όρμος κατ' ουσίαν ήταν ένας μεγάλος ταρσανάς.

Κοσμούν διάφορες γωνιές του χωριού, από  τον λιμενοβραχίονα μέχρι εξωτερικούς τοίχους και προσόψεις σπιτιών.

Απεικονίζουν αναπαραστάσεις με θέμα την αλιεία, την ναυπηγική και την ναυτιλία.





Αποτίοντας έτσι τον δικό τους φόρο τιμής  στο χθες, στον Όρμο Μαραθοκάμπου έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μια καλλιτεχνική πρωτιά για το νησί της Σάμου αφού όπως εξηγεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ η Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Συλλόγου του Όρμου, ( ’γιος Νικόλαος), Μένη Βακίρη το μεγαλεπήβολο εγχείρημα αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μάλιστα, έναυσμα για την πρωτοβουλία  της Κα Βακίρη και των μελών του συλλόγου στάθηκε η προσπάθεια συγκέντρωσης ιστορικών αρχείων και κειμηλίων του τόπου. 

Για τοιχογραφίες της αρμύρας μιλά η λογοτέχνης Έλσα Χίου











Και κάπως έτσι ένα μικρό χωριό στις ακτές της νοτιοδυτικής Σάμου διεκδικεί να γίνει ολόκληρο ένα Open Air Μουσείο…

Πηγή ΦΩΤΟ: Νίκος Χατζηιακώβου- Πολιτιστικός Σύλλογος Όρμου Αγιος Νικόλαος
Πηγή Βίντεο: Simply G- Πολιτιστικός Σύλλογος ΌΡΜΟΥ Αγιος Νικόλαος
Πηγή: skai.gr/Μύριαμ Κιάσσου