Το φιλμ που σόκαρε τις ΗΠΑ: Το Ψυχώ του Χίτσκοκ έγινε 60 χρονών (trailer)

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ στο Ψυχώ ξεπέρασε τον εαυτό του. Η ταινία γυρίστηκε τον Ιούνιο του 1960 και η πρεμιέρα έγινε στη Νέα Υόρκη. Καθιέρωσε τον χαρισματικό σκηνοθέτη ως τον κινηματογραφιστή του τρόμου, ο οποίος έσπασε πολλούς κανόνες του Χόλιγουντ και έκανε το ντους ένα άβολο μέρος.

Λίγες σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου σε διαπερνούν πραγματικά τόσο πολύ όσο η σκηνή, όπου η πρωταγωνίστρια, την οποία υποδύεται η Τζάνετ Λι, δέχεται επίθεση με μαχαίρι την ώρα που κάνει ντους. Η γυναίκα αφήνει μια διαπεραστική κραυγή και ο Χίτσκοκ επιλέγει συνειδητά να δείξει το μαχαίρι που καρφώνεται πάλι και πάλι. Η γρήγορη μουσική και το αργό γύρισμα της κάμερας στο αίμα που μπερδεύεται με το νερό αποδίδουν αριστοτεχνικά το φόβο.

Η Τζάνετ Λι μάλιστα δήλωνε αργότερα σε συνεντεύξεις της ότι τόσο πολύ είχε επηρεαστεί από τη σκηνή που για πολύν καιρό απέφευγε τις καμπίνες των ντους. Ο σκηνοθέτης Αλεξάντρ Φιλίπ έφτιαξε μάλιστα δικό του ντοκιμαντέρ πάνω σε αυτήν ακριβώς τη σκηνή με τον τίτλο «78/52». Ο τίτλος αναφέρεται στις 78 λήψεις της κάμερας και στα 52 γρήγορα κοψίματα. Περίπου τρία λεπτά διαρκούσε ο τρόμος στο μπάνιο.

 

 

Σπάσιμο κανόνων

Η Τζάνετ Λι ήταν ήδη μια γνωστή σταρ του κινηματογράφου και ο γάμος της με τον Τόνι Κέρτις της είχε χαρίσει ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.  Έτσι λοιπόν ήταν πολύ περίεργο που ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παραβιάζοντας όλους τους γνωστούς κανόνες την άφησε να πεθάνει ήδη στο πρώτο τρίτο του έργου.

Ακόμα οι τολμηρές σκηνές στο κρεβάτι σόκαραν τους συντηρητικούς Αμερικανούς. Το Ψυχώ ξεκινάει με μια ερωτική σκηνή δύο εραστών σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Φοίνιξ. Η γραμματέας αντί να καταθέσει 40.000 δολάρια ως όφειλε σε μια τράπεζα προτίμησε να κλέψει τα χρήματα και να πάει στην Καλιφόρνια όπου ζούσε ο φίλος της. Κατά τη διάρκεια μιας καταρρακτώδους βροχής αποφασίζει να σταματήσει σε ένα μοτέλ. Εκεί συναντά τον φαινομενικά πολύ συμπαθητικό νεαρό ιδιοκτήτη, τον οποίο υποδύεται ο Άντονι Πέρκινς. Της μιλά για την ηλικιωμένη, άρρωστη μητέρα του, την οποία φροντίζει στη διπλανή ερειπωμένη βίλα όπου ζει.

Ο Χίτσκοκ δεν πήρε ποτέ κανένα Όσκαρ

Ο 28χρονος τότε Άντονι Πέρκινς δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό. Ερμήνευσε όμως καταπληκτικά το ρόλο του ψυχοπαθούς δολοφόνου. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο τρόμου του Ρόμπερτ Μπλοχ, όπου ο πρωταγωνιστής Νόρμαν Μπλέιτς, τραυματισμένος από το θάνατο της μητέρας του, προσπαθεί με έναν τρόπο να παίρνει τη θέση της.

Ο Χίτσκοκ το 1959 κατάφερε για ένα σχετικά μικρό ποσό να εξασφαλίσει τα δικαιώματά της ταινίας, και χρηματοδότησε ο ίδιος με 800.000 δολάρια το έργο, το οποίο μέχρι την πρεμιέρα το κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Το μυστήριο που κάλυπτε την ταινία αύξανε και το ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και στις ΗΠΑ πάνω από 30 εκατομμύρια θεατές το παρακολούθησαν. Πήρε τέσσερεις υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά δεν κέρδισε κανένα. Ήταν η πέμπτη και τελευταία υποψηφιότητα του Χίτσκοκ για Όσκαρ. Πέθανε το 1980 χωρίς ποτέ να του απονεμηθεί κανένα. Το 2001 όμως η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου κατέταξε το Ψυχώ στο καλύτερο θρίλερ του Χόλυγουντ όλων των εποχών.
 

Πηγή: DW - Μπάρμπαρα Μούνκερ (DPA)/ Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου