Κλείσιμο

Τι θα μας φέρει το 2023: Σεξ, ροκ, μανιτάρια παντού, σιωπηλά καταφύγια και superapps

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που περιμένουμε να γίνουν τη νέα χρονιά 

Ο ήχος της σιωπής

«Όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας πηγάζουν από την αδυναμία του ανθρώπου να καθίσει ήσυχα σε ένα δωμάτιο μόνος του», έγραψε ο Γάλλος φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ τον 17ο αιώνα. Σήμερα, ζούμε βυθισμένοι σε συνεχή θόρυβο: ο ήχος των συνομιλιών WhatsApp, οι νέες ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι ειδοποιήσεις των κοινωνικών δικτύων. Η σιωπή είναι πλέον πολυτέλεια. Οι χώροι που μας προστατεύουν από τη φασαρία της σύγχρονης ζωής έχουν γίνει η τελευταία τάση. Υπάρχουν πλέον μαθήματα, που διδάσκουν mindfulness και διαλογισμό χωρίς ομιλία, σιωπηλά καταφύγια. 

Superapps - «Όλα σε ένα»

Μια superapp είναι μια υπερδύναμη, μια σχεδιαστική λύση που συγκεντρώνει πολλαπλές υπηρεσίες σε ένα μέρος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ενιαία πλατφόρμα που κάνει τη ζωή σας εύκολη: τραπεζικές συναλλαγές, να πάρετε ταξί, να παραγγείλετε ένα σολομό, να διαβάσετε τις ειδήσεις, να παρακολουθήσετε έναν αγώνα online, να ανταλλάξετε νομίσματα. Οι υπερ-εφαρμογές θα βάλουν τέλος στις άχρηστες εφαρμογές που γεμίζουν την οθόνη του τηλεφώνου σας. Σκοπός τους είναι να κάνουν τους ανθρώπους να ξοδεύουν τις ώρες και τα χρήματά τους στο διαδίκτυο σε μια ενιαία πλατφόρμα. Οι εφαρμογές πετυχαίνουν επειδή προσφέρουν αυτό που θέλουν οι χρήστες του διαδικτύου: εξοικονομούν χρόνο και προσφέρουν την ευκολία του να έχεις όλες τις υπηρεσίες στο ίδιο μέρος. 

Συνέχεια βιβλίων

Όταν τελειώνεις την ανάγνωση ενός σπουδαίου μυθιστορήματος, είναι σύνηθες να νιώθεις μια αδυναμία, να γοητεύεσαι λίγο από τους χαρακτήρες και να εύχεσαι να μπορούσες να γνωρίσεις περισσότερα γι' αυτούς. Αρκετοί συγγραφείς ικανοποιούν τώρα τις επιθυμίες των αναγνωστών τους γράφοντας συνέχειες βιβλίων που δημοσίευσαν πριν από χρόνια. Το «Candy House» της Jennifer Egan συνεχίζει από εκεί που τελείωσε το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημά της το 2011 «A Visit from the Goon Squad». 

Πραγματική άσκηση, εικονική πραγματικότητα

Το 2020, η πανδημία ανάγκασε πολλούς να δημιουργήσουν γυμναστήρια στο σπίτι. Τα μπουκάλια νερού έγιναν βαράκια και τα βίντεο άσκησης βοήθησαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε φόρμα. Αλλά τώρα έρχεται το επόμενο βήμα. Οι προπονήσεις δεν θα γίνονται πλέον στο YouTube, αλλά στο metaverse. Φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σε μια διαδραστική ατμόσφαιρα με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ολοκλήρωση μιας προπόνησης- ακόμη και ένας εκπαιδευτής είναι εκεί για να σας παρακολουθεί. Τώρα, το καλύτερο γυμναστήριο βρίσκεται πραγματικά στο σπίτι. 

Μια δίαιτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η διατροφή μας υπερβαίνει την υγεία και αποτελεί πλέον παγκόσμιο ζήτημα. Πάνε οι μέρες που εγκαταλείπουμε αυτό ή εκείνο το τρόφιμο, επειδή θέλουμε να χάσουμε βάρος. Το σημερινό διατροφικό σύστημα σκοτώνει τον πλανήτη. Σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή ξεκινά με την αφαίρεση του κρέατος από το καθημερινό μενού. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί τάσεις όπως η Δευτέρα χωρίς κρέας. Πλέον γίνεται συζήτηση για την ανάγκη να μάθουμε να παράγουμε αυτό που τρώμε, να παραιτηθούμε από τις συσκευασίες μιας χρήσης και να κομποστοποιήσουμε τα απορρίμματα για να τα χρησιμοποιήσουμε για φύτευση. 

Ροκ μουσική από παλιά

Ετοιμαστείτε να γίνετε μάρτυρες της πολλοστής ανάστασης της ροκ. Ναι, η ροκ μουσική επιστρέφει. Για άλλη μια φορά, τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της επόμενης χρονιάς θα είναι οι περιοδείες των Metallica, Bruce Springsteen, Coldplay, Roger Waters, Elton John και Iron Maiden. Ακόμη και το indie rock, με υποδειγματικούς «επιζώντες» όπως οι Arctic Monkeys και εκθαμβωτικούς νεοφερμένους όπως οι Wet Leg.

Μανιτάρια παντού

Μεγάλοι σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τα μανιτάρια ως συστατικό: έχουν τη γεύση και τη στιβαρότητα του κρέατος, αλλά είναι επίσης πιο φυσικά και υγιεινά. Φέτος, τα μανιτάρια, shiitake και chanterelle, έχουν αυξήσει την παρουσία τους στα μενού των εκλεκτών εστιατορίων έως και 76%, σύμφωνα με μελέτη από τον γαστρονομικό ιστότοπο «The Wicked Noodle». Η άνοδος των μανιταριών επεκτείνεται πέρα από τη μαγειρική. Οι μύκητες έχουν γίνει βασικός πυλώνας στο σύμπαν των αφεψημάτων, ανταγωνιζόμενοι το έλαιο κάνναβης και δίνοντας στην CBD μια ευκαιρία για τα χρήματά της. Υπάρχουν ακόμη και διαφορετικοί τύποι καφέ που παρασκευάζονται με μανιτάρια. 

Τι θα μας φέρει το 2023

Barbie, η σούπερ σταρ

Η ταινία «Barbie» που σκηνοθέτησε η Greta Gerwig θα βγει στους κινηματογράφους τον Ιούλιο, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ακόμα και αν η ταινία δεν κυκλοφορούσε ποτέ, η ταινία θα ήταν ήδη ένα σημαντικό γεγονός λόγω του τεράστιου όγκου του viral περιεχομένου που έχουν δημιουργήσει τα γυρίσματά της, ειδικά οι φωτογραφίες του Ryan Gosling και της Margot Robbie ντυμένοι ως Ken και Barbie. 

Το τελευταίο καταφύγιο ειρήνης στο Αιγαίο Πέλαγος

Μετά από ένα εξαντλητικό ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος, ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell κατέληξε σε μια απομακρυσμένη παραλία στο νησί της Πάτμου στο αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων. Εκεί έγραψε τη διάσημη φράση του ότι «οι ελληνικές ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα βγάζουν τους ποιητές από τη δουλειά». Η Πάτμος που γνώριζε ο Durrell δεν υπάρχει πια, αλλά μπορεί κανείς να βρει ακόμη τέτοια μέρη όπως στη Σύμη, που διαθέτει ένα βυζαντινό κάστρο και φωτεινούς όρμους ανάμεσα σε βράχους και κυπαρίσσια, τα αριστοκρατικά αρχοντικά της Χάλκης ή το υπέροχο απομακρυσμένο λιμάνι του Καστελόριζου. 

Sexploration

Το 2022 δεν επιστρέψαμε μόνο στο γραφείο, αλλά και σε πάρτι, συναυλίες και πολυσύχναστους χώρους. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εικονικού ρομαντισμού, επιστρέψαμε και στην προσωπική μας ζωή στην επαφή πρόσωπο με πρόσωπο (και σώμα με σώμα). Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε, σκεφτόμαστε και κάνουμε σεξ αλλάζει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εφαρμογή διαδικτυακών ραντεβού Bumble της Αργεντινής, το 42% των ανθρώπων προσεγγίζουν το σεξ με πιο ανοιχτούς και διερευνητικούς τρόπους. Τον τελευταίο χρόνο, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει εξερευνήσει περαιτέρω τη σεξουαλικότητά του και 1 στους 8 εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μη μονογαμικής σχέσης. 
 

Φυσική διακόσμηση

Αυτοί οι ταραγμένοι καιροί μας αναγκάζουν να εξισορροπήσουμε την προσωπική μας ζωή και τη συλλογική μας ευθύνη. Όλες οι συνήθειές μας αφήνουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο διακοσμούμε τα σπίτια μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βιώσιμος εσωτερικός σχεδιασμός έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Αυτό αναφέρεται στη χρήση οικολογικών, ανακυκλωμένων και βιοδιασπώμενων υλικών όπως μπαμπού, μαλλί ή πηλός στην εσωτερική διακόσμηση, καθώς και στη χρήση φυσικών χρωμάτων, που δεν περιέχουν τοξικά υλικά. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός άνετου χώρου που συνάδει με έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων ενσωματώνουν όλο και περισσότερο αυτή τη φιλοσοφία στη δουλειά τους.

Πλάτωνας και όχι Μπαλζάκ

Πριν από δύο χρόνια, η Blackie Books, γνωστή για τη μοντέρνα προσέγγισή της στο περιεχόμενο και τον σχεδιασμό των τόμων της, εξέδωσε μια νέα έκδοση της Οδύσσειας του Ομήρου, με τη συμβολή συγγραφέων όπως η Margaret Atwood. Έκτοτε, η τάση της αναθεώρησης, της επικαιροποίησης, ακόμη και της μυθιστοριοποίησης κλασικών ελληνικών και ρωμαϊκών μύθων έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Τέτοια έργα έχουν προσθέσει μοναδικές ανατροπές, έχουν εκσυγχρονίσει πραγματικά τους κλασικούς μύθους και ξεπερνούν κατά πολύ το παραδοσιακό ιστορικό μυθιστόρημα. Το 2023, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πώς αυτή η τάση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται
 

Πηγή: skai.gr