Κλείσιμο

Κατηγορούμενο για παραπληροφόρηση, το Spotify προσπαθεί να σβήσει την πυρκαγιά

Αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι αφήνει ελεύθερο το έδαφος για παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 στα podcast, η σουηδική πλατφόρμα streaming Spotify ανακοίνωσε χθες την λήψη μέτρων για να απαντήσει στο κίνημα του οποίου ηγείται ο θρύλος του folk-rock Neil Young.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε χθες το βράδυ σειρά μέτρων, ανάμεσά τους την εισαγωγή link σε όλα τα podcast που αναφέρονται στην Covid που θα παραπέμπουν τους χρήστες σε πληροφόρηση που στηρίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά θεμελιωμένα στοιχεία. Υποσχέθηκε δε ότι το μέτρο θα ισχύσει από «τις προσεχείς ημέρες».

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σουηδός δισεκατομμυριούχος.

Το Spotify δημοσιοποίησε χθες τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast» τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Αρκούν αυτά για να ηρεμήσει η κατάσταση; Ο Neil Young είναι αυτός που κινήθηκε πρώτος κατά της σουηδικής πλατφόρμας, ζητώντας από το Spotify να σταματήσει να φιλοξενεί τον αμφιλεγόμενο, αλλά με μεγάλη απήχηση, αμερικανό σχολιαστή Joe Rogan, νούμερο 1 στην ακρόαση των podcast του Spotify τον περασμένο χρόνο.

Ο Joe Rogan, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι με τον σουηδικό όμιλο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση μίας μη εγκεκριμένης θεραπείας, του Ivermectin, κατά της Covid.

Περισσότεροι από 200 αμερικανοί επαγγελματίες του τομέα υγείας σήμαναν πρόσφατα συναγερμό όταν ο Joe Rogan φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ρόμπερτ Μαλόουν, γιατρό του αντιεμβολιαστικού κυκλώματος.

Αφού το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, ο Neil Young έβαλε σε εφαρμογή την απειλή του την περασμένη βδομάδα και αποχώρησε από την πλατφόρμα. Αρχικά, το Spotify αρκέσθηκε να εκφράσει την λύπη» του για την αποχώρηση του αμερικανοκαναδού σταρ, η κίνηση του οποίου επικροτήθηκε από την γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Όλες οι ειδήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ