Κλείσιμο

Πώς η φιλία του πρίγκιπα Άντριου και της Μάξγουελ έγινε σκάνδαλο;

Στις 2 Ιουλίου, η Ghislaine Maxwell συνελήφθη στο New Hampshire και κατηγορήθηκε για ψευδορκία και εγκλήματα που συνδέονται με τη σχέση της με τον Jeffrey Epstein. Την επόμενη μέρα, η Telegraph δημοσίευσε ξανά μια φωτογραφία του 2002 που έδειξε ακριβώς γιατί ο Πρίγκιπας Andrew φέρεται να αισθάνεται «νευρικός» μετά την σύλληψή της.

Στη φωτογραφία, η Maxwell κάθεται στο θρόνο της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Ανάκτορο του Buckingham, δίπλα στον Kevin Spacey. Και οι δύο επισκέπτες είναι κατακόκκινοι και γελούν. Ο Spacey, ο οποίος το 2018 κατηγορήθηκε για πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις (παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ένοχος και απορρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον του), βρέθηκε με την Maxwell και τον Andrew στο παλάτι για ένα ταξίδι το 2002, όπου ο πρίγκιπας διοργάνωσε μια περιοδεία στο παρασκήνιο.

Η φωτογραφία στον θρόνο μπορεί να είναι μια κατάλληλη μεταφορά για τον τύπο πρόσβασης που είχε η Maxwell στη βασιλική οικογένεια τα χρόνια που ήταν φίλη με τον Andrew. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Andrew την καλούσε όπως και τον Έπσταϊν σε πολλές αποκλειστικές βασιλικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πέρασαν ένα σαββατοκύριακο στο Balmoral, το εξοχικό της βασίλισσας στη Σκωτία, το 1999, και το BBC σημείωσε ότι και οι δύο προσκλήθηκαν σε ένα χωρό του Buckingham του Ιουνίου του 2000 με τη βασίλισσα. Οκτώ ημέρες πριν από την αρχική σύλληψη του Epstein το 2006, φωτογραφήθηκε με την Maxwell και τον Harvey Weinstein στο 18ο πάρτι γενεθλίων της κόρης του Andrew, Beatrice.

Όταν η Emily Maitlis του BBC ρώτησε τον Andrew για τις συχνές εμφανίσεις του με τον χρηματιστή και παιδόφιλο τον περασμένο Νοέμβριο, ο Andrew απάντησε ότι η Maxwell ήταν το «βασικό στοιχείο» στη φιλία του με τον Epstein. Η σύλληψη της Maxwell θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι οι σχέσεις του με τον Epstein θα εξεταστούν περισσότερο.

Τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για την σχέση μεταξύ του Andrew και του Epstein προέρχονται από την πρώην σύζυγό του, Sarah Ferguson. Μετά το διαζύγιο του Andrew και της Ferguson το 1996, η Ferguson σπατάλησε τη διευθέτηση του διαζυγίου της και την οδήγησε να ξεκινήσει οικονομικές συναλλαγές με μια ποικιλία ανθρώπων εκτός της παραδοσιακής βασιλικής τροχιάς. Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής πτήσεων που έλαβε για πρώτη φορά το Daily Mirror, η Ferguson επισκέφθηκε το νησί της Καραϊβικής του Epstein τον Απρίλιο του 1998 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, ο Andrew πήγε για μια πολυήμερη επίσκεψη.

Στη συνέντευξη στο BBC που οδήγησε στη συνταξιοδότησή του, ο Andrew είπε ότι γνώριζε την Maxwell όταν ήταν προπτυχιακός φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνη ήταν στην Οξφόρδη τη δεκαετία του 1980, προτού τελικά γίνει διαρκής παρουσία σε πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις του Λονδίνου. Δεν είναι σαφές πότε συναντήθηκαν ο Epstein και η Maxwell, ωστόσο το 1995, η Mail την Κυριακή ανέφερε ότι στράφηκε σε αυτόν για άνεση μετά το θάνατο του πατέρα της, του Βρετανού βαρόνου του τύπου Robert Maxwell το 1991.

Ο Andrew θεάθηκε για πρώτη φορά με το ζευγάρι σε ένα τουρνουά τένις τον Φεβρουάριο του 2000, μια εκδήλωση που παρακολούθησε επίσης ο Donald Trump. Αργότερα εκείνο το έτος, ένας φίλος είπε στην Daily Mail ότι η Ferguson είχε πρόσφατα γνωρίσει τον Andrew στην Maxwell.

Σύμφωνα με το Evening Standard, ο Andrew και η Maxwell ταξίδεψαν μαζί οκτώ φορές το υπόλοιπο του 2000 και φωτογραφήθηκαν σε διάφορα νυχτερινά spots του Λονδίνου. Φίλοι που μίλησαν στην εφημερίδα το 2001 είπαν ότι η σύνδεσή του με τhν Maxwell προκάλεσε αλλαγή στον τρόπο ζωής του. «Ο Andrew είναι ένας πολύ κακός κριτής χαρακτήρων, εντυπωσιάζεται εύκολα», είπε ένας φίλος. «Έχει πάει από κάθομαι όλη μέρα στο σπίτι, στο να πηγαίνει συνεχώς διακοπές»

Στη συνέντευξη στο BBC, ο Andrew είπε ότι τερμάτισε τη φιλία του με τον Epstein σε ένα ταξίδι του 2010 στο Μανχάταν, αν και συνέχισε να είναι φιλικός με την Maxwell τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι το ζευγάρι είχε μιλήσει τελευταία πέρυσι πριν από τη σύλληψη του Epstein τον Ιούλιο του 2019.

Την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, η κύρια σύνδεσή τους βγήκε από σκάνδαλο. Το 2011, φωτογραφίες του Andrew και του Epstein που περπατούσαν στο Central Park οδήγησαν σε έναν γύρο ιστοριών που εξέτασαν τη σύνδεση του Andrew με την Maxwell και τον Epstein. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από τη θέση του ως εμπορικός απεσταλμένος. Η αγωγή του 2015 όπου η Virginia Roberts Giuffre κατηγόρησε την Maxwell περιέχει επίσης ισχυρισμούς ότι αναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον Andrew ενώ ήταν ανήλικη. Ο Andrew αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Στο παρελθόν, η Maxwell αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς. Τον Ιανουάριο, το Page Six ανέφερε ότι ο Andrew είχε επικοινωνήσει με την Maxwell για να τον βοηθήσει να καθαρίσει το όνομά του.

 

Ο Andrew αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε γνώση της εγκληματικής συμπεριφοράς του Epstein και μετά τη σύλληψη της Maxwell, αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε από τις κατηγορίες εναντίον της. Αν και το FBI ισχυρίζεται ότι δεν έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την έρευνα για τον Epstein και την Maxwell, τώρα που η Maxwell αντιμετωπίζει κατηγορίες, δεν θα μπορούσε να μείνει μακριά.

Πηγή: Must