Patti Smith: Θα δώσει συναυλία τον Οκτώβριο στα σύνορα Σλοβενίας-Ιταλίας

Η Σμιθ έδωσε συναυλία στη Λιουμπλιάνα το 2015 και στην Τεργέστη το 2019, όπου διάβασε ποιήματα του Σλοβένου μοντερνιστή ποιητή, Σρέτσκο Κόσοβελ

Η Πάτι Σμιθ θα δώσει συναυλία στα σύνορα Σλοβενίας - Ιταλίας τον Οκτώβριο ως προοίμιο των εκδηλώσεων που διογανώνονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2025. τίτλο που θα έχουν η Νόβα Γκόριτσα και η Γκορίτσια.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου σε έναν νέο χώρο, στη θέση της πρώην συνοριακής διέλευσης γνωστής ως Rožna Dolina (Κοιλάδα των Ρόδων) στα σλοβενικά ή Casa Rossa στα ιταλικά.

Σε δήλωση που διανεμήθηκε από τους διοργανωτές της συναυλίας, η διάσημη ποιήτρια, τραγουδίστρια και καλλιτέχνης της πανκ, έγραψε ότι «ανυπομονεί να εμφανιστεί στη μελλοντική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». «Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο όνομα, από την Κοιλάδα των Ρόδων ,περιοχή που ενώνει την ιταλική πόλη Γκορίτσια και τη σλοβενική πόλη Νόβα Γκόριτσα» πρόσθεσε.

«Το ότι θα έρθω στην περιοχή όπου ο Παζολίνι, ο Κόσοβελ και ο Ρίλκε έγραφαν τα ποιήματά τους είναι μεγάλη έμπνευση για μένα» τόνισε η Πάτι Σμιθ.

Η συναυλία της Σμιθ, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ανακοινώθηκε στη Γκορίτσια από εκπροσώπους οργανώσεων που συμμετέχουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος της Γκορίτσια, Ροντόλφο Ζιμπέρνα είπε ότι η άφιξη της Πάτι Σμιθ στην πόλη μαζί με το βρετανικό συγκρότημα Editors είναι ένα απίστευτο διεθνές βήμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος της Νόβα Γκόριτσα, Σάμο Τούρελ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πόλεις θα καταφέρουν να προσελκύσουν έναν αριθμό επισκεπτών και τουριστών στο πλαίσιο των συναυλιών που έχουν προγραμματιστεί στη συνοριακή περιοχή.

Ο Στόγιαν Πέλκο, διευθυντής προγράμματος στον οργανισμό που διαχειρίζεται το πρότζεκτ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ανακοίνωσε μια μεγάλη έκθεση για την punk rock, η οποία θα ρίξει φως σε «αυτή τη σημαντική περίοδο εξέγερσης στη Σλοβενία, την Κροατία και την Ιταλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ