Οι εργασιακές ανισότητες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ευρώπη

Μισθολογικές ανισότητες και εργασιακές αδικίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το μέσο ωρομίσθιο για την γυναίκα στην ΕΕ είναι 16% χαμηλότερο σε σχέση με τις αποδοχές του άνδρα συναδέλφου της, σύμφωνα με δεδομένα από το 2017. Στην Ελλάδα το χάσμα ανερχόταν στο 12,5% το 2014, τελευταία χρονιά γα την οποία η χώρα μας κατέθεσε μετρήσεις.

Σε κανένα κράτος-μέλος δεν υπάρχει ισότητα μισθών. Η μικρότερη διαφορά εντοπίζεται στην Ρουμανία (3,5%) ενώ η μεγαλύτερη στην Εσθονία (25,6%).

Τα προβλήματα επεκτείνονται και στην συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς η απασχόληση των γυναικών στην ΕΕ είναι κατά 11,5 μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με των ανδρών.

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο χάσμα, με το ποσοστό για τις γυναίκες να είναι σχεδόν 20 μονάδες χαμηλότερο από αυτό των ανδρών (στοιχεία 2017). Σημειώνεται πως η κατάσταση ήταν σαφώς χειρότερη πριν την έναρξη της κρίσης, δεδομένου ότι το 2008 η διαφορά ανερχόταν στις 27,5 μονάδες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση ή δεν έχουν πρόσβαση σε δουλειές. Μόνον η Μάλτα και η Ιταλία είχαν χειρότερη επίδοση από την χώρα μα σε αυτό το μέτωπο.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια και στην ανέλιξή τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ μόλις το 34% των στελεχών που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις (managers) είναι γυναίκες. Το μερίδιο κατρακυλά στο 27% στην στελέχωση διοικητικών συμβουλίων και πέφτει ακόμα περισσότερο, στο 17%, στα ανώτερα διοικητικά πόστα εισηγμένων εταιρειών.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα χειρότερη. Το ποσοστό των γυναικών managers υπολογίζεται περίπου στο 32%, δηλαδή χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ στα ΔΣ ούτε ένα στα δέκα μέλη είναι γυναίκα.
Πηγή: skai.gr