«Νόμπελ» τρελού επιστήμονα: Ο οργασμός ξεβουλώνει τη μύτη- Οι χοντροί πολιτικοί είναι πιο διεφθαρμένοι

Για μια ακόμη χρονιά, την 31η κατά σειρά, απονεμήθηκαν χθες το βράδυ, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ» του τρελού επιστήμονα. Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης.

Συχνά, άλλωστε, η επιστήμη έκανε άλματα χάρη σε μερικούς «αιρετικούς» και «τρελούς» που ξεπέρασαν τα συμβατικά όρια. Γι' αυτό, τα βραβεία Ig, που απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό "Annals of Improbable Research" και δίνονται από πραγματικούς νομπελίστες, τιμούν έρευνες «που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά να σκεφτούν».

Ανάμεσα στις δέκα εφευρέσεις και ανακαλύψεις που τιμήθηκαν το 2021, προερχόμενες από ερευνητές σε συνολικά 24 χώρες έξι ηπείρων, ήσαν μελέτες σχετικά με το πόσο τα μούσια απαλύνουν τις μπουνιές στο πρόσωπο (βραβείο Ειρήνης), τα οφέλη από άποψη υγείας που έχει η εναέρια μεταφορά ρινόκερων κρεμασμένων ανάποδα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω (βραβείο Μεταφορών) και τη χρήση του οργασμού στο σεξ ως αποτελεσματικού μέσου αποσυμφόρησης της βουλωμένης μύτης, για άγνωστους λόγους και τουλάχιστον μια ώρα μετά το σεξ (βραβείο Ιατρικής). Επίσης βραβεύτηκε (Ig Οικονομικών) η χρήση ενός αλγόριθμου υπολογιστικής όρασης που, αναλύοντας φωτογραφίες πολιτικών, βρήκε ότι η παχυσαρκία συνδέεται στενά με την εθνική διαφθορά, δηλαδή όσο πιο χοντροί είναι οι πολιτικοί μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά σε αυτήν.

Το βραβείο Φυσικής πήγε στη μελέτη που εξηγεί γιατί οι πεζοί δεν συγκρούονται συνεχώς στα πεζοδρόμια, ενώ το βραβείο Εντομολογίας σε έναν απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρήκε ένα άκρως ισχυρό εντομοκτόνο για την πλήρη εξόντωση των κατσαρίδων στα αμερικανικά υποβρύχια. Το βραβείο Οικολογίας δόθηκε σε μια γενετική έρευνα σχετικά με τα διαφορετικά βακτήρια που ζουν στις πεταμένες τσίχλες που είναι κολλημένες στα πεζοδρόμια, ενώ το βραβείο Βιολογίας στη μελέτη των "πουρρρ", "μιάου" και άλλων θορύβων με τα οποία επικοινωνούν τα κατοικίδια ζώα. Το βραβείο Χημείας δόθηκε σε μελέτη ανάλυσης του αέρα, η οποία δείχνει ότι οι οσμές που εκκρίνονται από τους θεατές στον κινηματογράφο, αλλάζουν ανάλογα με την ταινία που προβάλλεται (κωμωδία, θρίλερ, βία κ.α.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ