Madonna: 20 χρόνια μετά κυκλοφορεί το «απαγορευμένο» βίντεο κλίπ του American Life

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του single, η «Βασίλισσα της Pop» κυκλοφορεί το πρωτότυπο video clip του τραγουδιού, «προσγειώνοντας» το κοινό της σε ένα γκροτέσκο περιβάλλον με σκληρούς συμβολισμούς

Επιμέλεια: Μύριαμ Κιάσσου

Μέσα από μια σουρεαλιστική χρονοκάψουλα η Madonna μας ταξιδέψει στο, κι όμως μακρινό 2003, με την δημοσιοποίηση ενός άλλου, «απαγορευμένου» video clip του εμβληματικού και ενδεχομένως υποτιμημένου- για πολλούς από τους θαυμαστές - «Αmerican Life».

Ακριβώς 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του single, η «Βασίλισσα της Pop» κυκλοφορεί το πρωτότυπο επί της ουσίας video clip του τραγουδιού, «προσγειώνοντας» το κοινό της σε ένα γκροτέσκο περιβάλλον με σκληρούς συμβολισμούς που στόχευε να στηλιτεύσει το σύγχρονο life style και την αγριότητα του πολέμου.

Οι εικόνες ωμής βίας κρίθηκαν, κατά την περίοδο εκείνη, εξαιρετικά σκληρές και εν τέλει προτιμήθηκε το τραγούδι να κυκλοφορήσει με ένα εναλλακτικό παρεμφερές βίντεο κλιπ που, όπως γίνεται αντιληπτό βασίζεται σε σκηνές του πρωτότυπου.

Το πεντάλεπτο κλιπ ξεκίνησε φαινομενικά ήπιο, με μοντέλα να περπατούν σε πασαρέλα με στρατιωτικές στολές καθώς η μελαχρινή- τότε- Madonna τραγουδά για την ζωή «στο επίκεντρο της δόξας» φορώντας το χαρακτηριστικό χακί πουκάμισο και τον μπερέ.

Το βίντεο ωστόσο παίρνει άρδην διαφορετική τροπή στη συνέχεια όταν τα μοντέλα σμίγουν με θύματα πολέμου, τα οποία ξεκινούν να επιδίδονται σε ακραίες βιαιότητες καθώς αίμα χύνεται στην πασαρέλα.

Το «ατσαλάκωτο» κοινό γελά ενθουσιασμένο και ζητοκραυγάζει καθώς στην πασαρέλα εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα ακόμα και όταν αιμόφυρτα και διαλμελυσμένα σώματα σέρνονταν στην σκηνή.

Στη συνέχεια, εικόνες από πραγματικά θύματα πολέμου άρχισαν να αναβοσβήνουν στην οθόνη πριν η Madonna «σκάσει» από τα παρασκήνια σε ένα τανκ σκοτώνοντας τελικά το πλήθος με μια χειροβομβίδα.

Το σοκαριστικό αλλά οπωσδήποτε εντυπωσιακό βίντεο αποτελούσε το σχόλιο της τραγουδίστριας για την τότε συνεχιζόμενη αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, «βάζοντας στο μίξερ» την υψηλή ραπτική με τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Οι έντονες αντιδράσεις αλλά και η αμηχανία που προκάλεσε το περιεχόμενο του ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα το καλλιτεχνικό προιόν «να βρει τοίχο» με την Madonna εν τέλει να αποφασίζει να κυκλοφορήσει την, όπως καταλαβαίνουμε τώρα, εξαιρετικά λογοκριμένη- μαζεμένη έκδοχη του.

Πηγή: skai.gr