Liraz Charhi: Μια ατίθαση επαναστάτρια που ό,τι αγγίζει το κάνει «χρυσό»

Υπό το πρίσμα των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Mahsa Amini, η πρωταγωνίστρια της «Τεχεράνης» κατάφερε το ακατόρθωτο: Να ενώσει Ισραήλ και Ιράν, μέσα από μια καλλιτεχνική δημιουργία που καλεί για ειρήνη

Ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια. Ξεχώρισε για την ερμηνεία της στην «Τεχεράνη» που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή. Ταρακούνησε ολόκληρο τον πλανήτη με το νέο της δίσκο, στον οποίο συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας της για να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα. Η Liraz Charhi είναι μια χαρισματική γυναίκα, που έχει να μας πει πολλά.

Γεννήθηκε στη Ramla του Ισραήλ και στα 44 της χρόνια έχει ζήσει ήδη μια μυθιστορηματική ζωή. Η σχέση της με την υποκριτική και το τραγούδι όταν εκείνη είναι μόλις 5 χρονών. Σε αυτό, ρόλο θα παίξει η θεία της, η διάσημη Ισραηλινή ηθοποιός και τραγουδίστρια Rita.

Θα κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο στο Εθνικό Θέατρο Habima σε ηλικία 11 ετών, ενώ αργότερα θα βρεθεί να υπηρετεί στη στρατιωτική μπάντα του Σώματος Εκπαίδευσης και Νεολαίας των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LIRAZ (@liraz_naz)

Πριν τραβήξει πάνω της τα βλέμματα του παγκόσμιου γίγνεσθαι, θα παίξει στην τηλεόραση, αλλά και τον κινηματογράφο, όπου θα προταθεί για το Βραβείο Ophir από την Ισραηλινή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η παρουσία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ισραήλ στο Λος Άντζελες το 2006 θα αποτελέσει και το εισιτήριο για να εισβάλλει στον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ.

Ακολουθούν κι άλλες σειρές, μέχρι που το 2020, η Charhi θα ξεχωρίσει στο ρόλο της Yael Kadosh, μια Ισραηλινής πράκτορα της Μοσάντ στην κατασκοπευτική τηλεοπτική σειρά «Τεχεράνη» (Tehran), σε σκηνοθεσία Daniel Syrkin, που προβλήθηκε διεθνώς, μέσω της πλατφόρμας του Apple TV+.

Ούτε και αυτό, όμως, είναι αρκετό για την ταλαντούχα Charhi, που πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο της δίσκο, Zan, που σημαίνει γυναίκα. Ο δίσκος που κυκλοφόρησε από την Glitterbeat Records χαρακτηρίστηκε από πολλούς μια ισχυρή πράξη εξέγερσης ενάντια στη διαμάχη χωρίς τέλος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Κι αυτό, γιατί στη δημιουργία του δίσκου συνεργάστηκαν Ιρανοί μουσικοί, τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα, με σκοπό να διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους. Οι δημιουργοί από τις δύο εν διαμάχη χώρες χρειάστηκε να ταξιδέψουν στην Τουρκία, όπου συναντήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα, για να «γεννηθεί» αυτός ο δίσκος με τα βαθιά νοήματα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LIRAZ (@liraz_naz)

«Περίμενα όλη μου τη ζωή να συναντήσω τους φίλους και την οικογένειά μου από το Ιράν, το γεγονός ότι δεν φοβηθήκατε και ήσασταν γενναίοι είναι… ουάου», είπε η Charhi, υποδεχόμενη τους Ιρανούς μουσικούς.

«Σας ευχαριστούμε που είστε η φωνή μας».

«Λατρεύω τα τραγούδια σου και ελπίζω ότι μια μέρα θα τραγουδήσεις στην όμορφη Τεχεράνη».

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα μηνύματα που έλαβε η Charhi από θαυμαστές της στο Ιράν, μετά το ξέσπασμα των αιματηρών διαδηλώσεων.

«Ως πότε θα σιωπούμε, ως πότε θα έχουμε κάτω το κεφάλι;», τραγουδά η Liraz Charhi, κάνοντάς μας να νιώθουμε ανακούφιση που υπάρχουν ακόμη επαναστατικές ψυχές να στέκονται περήφανα απέναντι στα καταπιεστικά καθεστώτα, πολεμώντας με το πιο όμορφο «όπλο»: Την τέχνη.

Πηγή: Savoir Ville