Κλείσιμο

Lesley Paterson: Πώς μια παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τρίαθλο «συνάντησε» το Χόλιγουντ

Στη νέα ταινία προστέθηκαν επιπλέον σκηνές που δεν υπάρχουν στο βιβλίο και αφορούν πολιτικούς και στρατηγούς που διαπραγματεύονται την κατάπαυση του πυρός

Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στο τρίαθλο, η Λέσλι Πάτερσον γνωρίζει περισσότερα απ΄ όλους τι σημαίνει αντοχή. «Η αφοσίωση που έρχεται από τον αθλητισμό σε αυτό το επίπεδο, η εμμονή που χρειάζεσαι. Δεν γίνεσαι τόσο καλή όσο εγώ στον αθλητισμό και παραμένεις τόσα χρόνια χωρίς να αγαπάς πραγματικά τη διαδικασία» ανέφερε η Πάτερσον στο BBC.

Με την ίδια αποφασιστικότητα επικεντρώνεται και στο άλλο πάθος της τη συγγραφή σεναρίων. Το 2003 η Λέσλι Πάτερσον και ο σύζυγός της μετακόμισαν στην Καλιφόρνια και άρχισε να σκέφτεται αν θα μπορούσε να διασκευάσει για ταινία ένα βιβλίο που θυμόταν ότι είχε διαβάσει για πρώτη φορά στο σχολείο στο Στέρλινγκ, στη Σκωτία.

Το «All Quiet on the Western Front» (Ουδέν Νεότερον από το Δυτικόν Μέτωπον) κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε εφημερίδα το 1928. Ο συγγραφέας Έριχ Μαρία Ρεμάρκ διοχέτευσε όλη την απελπισία και την απογοήτευση της δικής του εμπειρίας ως Γερμανός στρατιώτης στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει το BBC. Έγινε φιλμ του Χόλιγουντ το 1930 και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

«Το ξαναδιάβασα με τον τότε συνεργάτη μου, σεναριογράφο/παραγωγό Ίαν Στόκελ και είπαμε «Γιατί δεν έχει ξαναγυριστεί; Ειδικά με τη χρήση της τεχνολογίας που έχουμε τώρα» τόνισε.

Το «All Quiet on the Western Front»

Ο Ίαν Στόκελ και η Λέσλι Πάτερσον προσέγγισαν το ίδρυμα του Ρεμάρκ για να αποκτήσουν τα δικαιώματα του βιβλίου. Αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό εμπόδιο.

«Τα πάντα στη βιομηχανία του κινηματογράφου αφορούν τη συγκυρία και πριν από 16 χρόνια, ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν στο πνεύμα των καιρών. Δεν ήταν ένας δημοφιλής πόλεμος για να καλυφθεί στον κινηματογράφο και σίγουρα όχι από τη γερμανική πλευρά» εξήγησε.

Το αρχικό τους σενάριο ήταν στα αγγλικά, καθώς θεώρησαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος να χρηματοδοτηθεί μια πολεμική ταινία. Σταδιακά όμως το κινηματογραφικό τοπίο άλλαξε.

«Έχουν εμφανιστεί οι πλατφόρμες streaming. Ταινίες όπως η κορεατική Parasite, που κέρδισε ένα Όσκαρ βοήθησαν. Κυκλοφόρησε η ταινία "1917"» ανέφερε.

Αφού συνάντησαν τον σκηνοθέτη Έντβαρντ Μπέργκερ, παρουσίασαν την ταινία το 2020 ως γερμανόφωνο έργο και χάρηκαν όταν την ανέλαβε το Netflix. Η ταινία γυρίστηκε στην Τσεχική Δημοκρατία το 2021 με τους Ντάνιελ Μπρουλ και Φέλιξ Κάμερερ στο καστ.

Στη νέα ταινία προστέθηκαν επιπλέον σκηνές που δεν υπάρχουν στο βιβλίο και αφορούν πολιτικούς και στρατηγούς που διαπραγματεύονται την κατάπαυση του πυρός. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ διαφορετική πολεμική ταινία, για την απώλεια και την ντροπή, παρά για τη δόξα και την υπερηφάνεια.

Πηγή: skai.gr