«Γλυκάνισος»: Ένας έρωτας επικών διαστάσεων γεννιέται στον ΣΚΑΪ

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:45 το απόγευμα, στον ΣΚΑΪ 

Από τον Νικόλα Μπάρδη

«Ἔρως ἀνίκατε μάχαν».

Με αυτόν τον στίχο αρχίζει το γ' στάσιμο (στ. 781-805) της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Μια φράση ωδή στον έρωτα δύο νέων, που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Έρωτας ανίκητος στη μάχη. Όταν όλα φαντάζουν αδύνατα και ακατόρθωτα, η πηγαία αυτή δύναμη είναι ικανή να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να φέρει νέα δεδομένα. Είναι ικανή να κάνει το αδύνατο δυνατό, κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στο θέλημα της καρδιάς. Ακόμη κι όταν ο κόσμος δεν καταλαβαίνει έναν έρωτα ή δεν θέλει να τον αποδεχτεί, αυτό δεν τον αποτρέπει από το να «φωλιάσει» στην ψυχή των ερωτευμένων και να φέρει τα πάνω - κάτω στη ζωή τους. Κι αυτό που στους άλλους μπορεί να φαίνεται ακατανόητο, στους ερωτευμένους βγάζει απόλυτο νόημα.

Ένας τέτοιος έρωτας γεμάτος αντιθέσεις και δυσκολίες είναι κι αυτός της Ραζάν και του Στρατή, μιας Σύριας πρόσφυγα και ενός Μυτιληνιού, την ιστορία των οποίων πραγματεύεται η νέα δραματική σειρά του ΣΚΑΪ «Γλυκάνισος». Δύο άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, με διαφορετική προέλευση, διαφορετική πίστη και διαφορετικό κοινωνικό status. Όμως, ο έρωτας δεν γνωρίζει από περιορισμούς, σύνορα και κατεστημένα. Πάει κόντρα στη λογική και σπάει τα στεγανά των κοινωνικών στερεοτύπων. Άλλωστε, αυτή δεν είναι και η πρωταρχική του φύση και μέλημα; Να φέρνει τη φλόγα στη ζωή μας. Το άσβεστο εκείνο πάθος, που μας κάνει να νιώθουμε ζωντανούς. Που μας κρατάει ξύπνιους τα βράδια και μας δίνει τα χτυποκάρδια της νιότης.

Ένα παιχνίδι της μοίρας, που κάποιοι αποκαλούν πεπρωμένο, φέρνει τη Ραζάν στον δρόμο του Στρατή, και μετά από δύο τραγικά περιστατικά (ενός ναυαγίου και μιας πυρκαγιάς) γεννιέται ένας έρωτας επικών διαστάσεων, που όμοιός του δεν έχει ξαναϋπάρξει. Και θα 'χει τόσο μεγάλη ένταση, που θα συνταράξει τον μικρόκοσμο της Λέσβου. Μιας κοινωνίας που μέσα σε λίγα χρόνια είδε την καθημερινότητά της να αλλάζει, με τους πρόσφυγες να γίνονται αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας τους. Είναι, όμως, έτοιμη αυτή η κοινωνία να δεχτεί έναν τέτοιο έρωτα; Ή θα τον πολεμήσει, μέχρι να τον εξαλείψει;

Κρυμμένα μυστικά, ένοχα πάθη αλλά και ιστορίες από το παρελθόν βγαίνουν στην επιφάνεια και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Και μέσα σ' αυτό το ταραχώδες σκηνικό οι ήρωες τολμούν να ονειρευτούν και να ερωτευτούν, χωρίς να λογαριάζουν τι θα πει ο κόσμος - άλλωστε ο κόσμος πάντα θα μιλάει - και αφήνοντας πίσω το πονεμένο παρελθόν τους. Κι ακόμη κι όταν προσπαθούν να το κρύψουν, τα μάτια τους μιλάνε τη γλώσσα του έρωτα και ανταλλάσσουν βλέμματα που καίνε την καρδιά. Κατά βάθος, έναν τέτοιον έρωτα, απρόσμενο, δυνατό και απόλυτο, θέλουμε να ζήσουμε όλοι μας. Και πλέον μπορούμε να τον βλέπουμε κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:45 το απόγευμα, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Με δύο χορταστικά επεισόδια - κάθε Σάββατο και Κυριακή - θα δούμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας αυτό το πάθος που ενώνει δύο κόσμους στην αγκαλιά της πανέμορφης Λέσβου. Εκεί που το Αιγαίο δροσίζει την κουρασμένη ψυχή και ο ήλιος στεγνώνει τα δάκρυα. Εκεί θα ερωτευτεί ο Στρατής τη Ραζάν και θα τη διεκδικήσει με σθένος κόντρα στην οικογένειά του, κόντρα στα κατεστημένα, κόντρα στον κόσμο. Μια μάχη άνιση, που όμως καλείται να παλέψει. Άραγε, θα βγει κι αυτήν τη φορά ο έρωτας νικητής;

Η καθηλωτική συνέχεια στις οθόνες μας...
 

Πηγή: skai.gr