Εξερευνώντας το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου

Το κάστρο του Μάλμπορκ βρίσκεται στην Πολωνία στις όχθες του ποταμού Νόγκατ στο δέλτα του Βίστουλα και είναι το μεγαλύτερο σε εμβαδόν κάστρο του κόσμου.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Κατασκευάστηκε στη Πρωσία, από τους Τεύτονες Ιππότες , οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Μάριενμπουργκ, δηλαδή «το κάστρο της Παναγίας», και η ολοκλήρωσή του χρονολογείται στο 1406. Το κάστρο επεκτάθηκε πολλές φορές για να στεγάσει τους αυξανόμενους αριθμούς των Ιπποτών και σύντομα έγινε το μεγαλύτερο οχυρωμένο γοτθικό κτίριο στην Ευρώπη, με έκταση 21εκτάρια, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το βρετανικό κάστρο Γουίντσορ.

Αποτελείται από τρία ξεχωριστά κάστρα, το Άνω, Μέσο και Κάτω κάστρο, τα οποία χωρίζονται από ξηρές τάφρους και πύργους και διαθέτει πολυάριθμες υποδιαιρέσεις και επίπεδα αμυντικών τειχών. Μετά τον πόλεμο της έκτης συμμαχίας, το κάστρο έγινε σύμβολο της πρωσικής ιστορίας και εθνικής συνείδησης. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, ο στρατός χρησιμοποίησε το κάστρο ως νοσοκομείο και οπλαποθήκη.

Η ανακαίνιση του κάστρο άρχισε το 1816 και συνεχίστηκε σε διάφορα στάδια μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και πάνω από το μισό κάστρο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή. Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι Ναζί χρησιμοποίησαν το κάστρο ως προορισμό ετήσιου προσκυνήματος για τη Νεολαία Χίτλερ και την Ένωση Γερμανίδων Κοριτσιών. Το κάστρο ήταν πρότυπο για τα κάστρα του τρίτου Ράιχ. Το 1997 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO με τον τίτλο «Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Μάλμπορκ».

Πηγή: Travel Inspiration