Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο: Το Doodle της Google για τον Περουβιανό συγγραφέα

Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 1994 κέρδισε το διάσημο Βραβείο Λογοτεχνίας Juan Rulfo.

Την 93η επέτειο από τη γέννηση του σπουδαίου Περουβιανού συγγραφέα Χούλιο Ραμόν Ριμπέιρο τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς μικρών ιστοριών όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1929 στη Λίμα του Περού. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του, οδήγησε στη φτώχεια την οικογένειά του. Σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού. Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, The Grey Life, στο περιοδικό Correo Bolivariano το 1948. Λίγα χρόνια αργότερα, το Ινστιτούτο Ισπανικού Πολιτισμού του έδωσε υποτροφία για να σπουδάσει δημοσιογραφία στην Ισπανία.

Το πιο διάσημο διήγημά του, ήταν το The Featherless Buzzards (Los gallinazos sin plumas) που δημοσιεύθηκε το 1955. Οι κριτικοί έδωσαν διθυραμβικές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο αποτύπωσε τη σκληρή πραγματικότητα στις φτωχογειτονιές του Περού. Σπούδασε για λίγο γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στη συνέχεια εγκατέλειψε τις σπουδές του. Για να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο, εργάστηκε ως θυρωρός ξενοδοχείου και εργάτης σε εργοστάσιο.

Το 1958, ο Ριμπέιρο επέστρεψε στο Περού ως καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Cristobal de Huamanga. Δύο χρόνια αργότερα, ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα Chronicle of San Gabriel. Το βιβλίο, που εξερευνά τη ζωή σε μια απομονωμένη αγροτική περουβιανή κοινότητα, κέρδισε αμέσως ένα εθνικό βραβείο.

Μετά την έκδοση του βιβλίου του, ο Ribeyro επέστρεψε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος, μεταφραστής και συντάκτης στο Agence France Presse τα επόμενα 10 χρόνια.

Μετά το 1970 έγινε πρεσβευτής της Unesco. Παρά το βαρύ πρόγραμμα του διπλωμάτη, συνέχισε να γράφη. Μέχρι το τέλος της καριέρας του είχε εκδώσει οκτώ τόμους διηγημάτων και αρκετά μυθιστορήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 1994 κέρδισε το διάσημο Βραβείο Λογοτεχνίας Juan Rulfo.

Πηγή: skai.gr