Το Ίδρυμα Μποδοσάκη γίνεται 50 ετών και υποδέχεται 69 νέους υποτρόφους

Οι νέοι υπότροφοι με σύγχρονα και επίκαιρα αντικείμενα σπουδών ανήκουν πλέον στη μεγάλη Κοινότητα των 2.500 και πλέον Υποτρόφων

Τα όνειρα ξεκινούν για 50η συνεχή χρονιά στο Ίδρυμα Μποδοσάκη για 69 νέες και νέους που λαμβάνουν υποτροφία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό επίπεδο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. 

Διπλά επετειακή η φετινή χρονιά καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια δράσης του Ιδρύματος Μποδοσάκη και παράλληλα 50 χρόνια προσφοράς υποτροφιών. Οι νέοι υπότροφοι με σύγχρονα και επίκαιρα αντικείμενα σπουδών ανήκουν πλέον στη μεγάλη Κοινότητα των 2.500 και πλέον Υποτρόφων που διαγράφουν ο καθένας τη δική του πορεία, με κοινή αφετηρία την υποτροφία του Ιδρύματος και κοινά χαρακτηριστικά τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, τις ξεχωριστές πνευματικές  ικανότητες και το πάθος για το επιστημονικό τους πεδίο. 
  
Από τις 69 νέες υποτροφίες, οι 36 αφορούν σε Μεταπτυχιακές Σπουδές και οι 29 Διδακτορική Έρευνα στο πλαίσιο του 50ού Τακτικού Προγράμματος Υποτροφιών ενώ περιλαμβάνονται και 4 υποτροφίες για Μεταδιδακτορική Έρευνα σύμφωνα με το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», παλαιότερου Προέδρου του Ιδρύματος. Εξ’ αυτών οι 54 θα σπουδάσουν στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι 15 θα φοιτήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. 

Στις παραπάνω υποτροφίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η «Υποτροφία των Υποτρόφων»,  μία επιπλέον υποτροφία που προσφέρεται κατόπιν της πρωτοβουλίας υποτρόφων του Ιδρύματος. Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών, υπότροφοι του Ιδρύματος δημιούργησαν μία crowdfunding καμπάνια για τη συγκέντρωση δωρεών υποτρόφων προηγούμενων ετών. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν χρηματοδοτείται εκ μέρους της κοινότητας των υποτρόφων μία ακόμη υποτροφία, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα το κοινό αξιακό πλαίσιο και τη σύνδεση των υπότροφων του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 

Με το βλέμμα στο μέλλον, το 2022 ανανεώθηκαν τα Προγράμματα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με στόχο την προαγωγή της διεπιστημονικότητας και τη συμπερίληψη  εξειδικευμένων επιστημονικών πεδίων που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες.  Επίσης, αυξήθηκαν τα ηλικιακά όρια, στα οποία μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση τόσο στο Τακτικό Πρόγραμμα Υποτροφιών όσο και στο Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών. 

Τι σπουδές επιλέγουν οι νέοι υπότροφοι;

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικών κλάδων στον χώρο των υποτροφιών συμπεριλαμβανομένων τόσο των βασικών θετικών επιστημών, όσο και των σύγχρονων θετικών επιστημών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής. Στον φετινό, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά αριθμό αιτήσεων ο τομέας της Βιολογίας και οι ποικίλοι εξειδικευμένοι τομείς της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής Επιστημών Ζωής, της Μοριακής Ιατρικής και Βιοκαινοτομίας και της Στοχευμένης Ανάπτυξης Φαρμάκων, διατήρησαν την πρώτη θέση στον αριθμό  αιτήσεων αλλά και εγκεκριμένων υποτροφιών. Ακολούθησε ο τομέας της Μηχανικής Μάθησης και των Εφαρμογών της, ενώ ο και ο τομέας των Νανοεπιστημών και της Νανοτεχνολογίας προσέλκυσε πολλούς υποψηφίους. Παράλληλα, οι επίκαιροι τομείς της Επιστήμης Δεδομένων, της Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής, των Ψηφιακών Τεχνολογιών, των Τεχνολογιών Δικτύων και της Μικροηλεκτρονικής, της Παραγωγής και διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και Επιστήμης των Υλικών, όπως επίσης και οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των νέων. Τέλος, ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός στην Αρχιτεκτονική αλλά και η Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών και η Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα παραμένουν τομείς με σταθερό ενδιαφέρον.   

Πηγή: skai.gr