Θεσσαλονίκη: Πρωταπριλιά στο Μπενσουσάν Χαν με λέξεις εφημερίδων που "ζωντανεύουν"  

Θεσσαλονίκη: Πρωταπριλιά στο Μπενσουσάν Χαν με λέξεις εφημερίδων που "ζωντανεύουν"  

Πρωτοσέλιδα από τις εφημερίδες της Παρασκευής 1η Απριλίου 2022, θα αποτελέσουν έμπνευση για performance, stand up comedy, κουκλοθέατρο, ποιήματα και αφηγήματα στο Μπενσουσάν Χαν, όπου θα κάνει την εμφάνισή του ένα… ανθρώπινο πτηνό.

Από τις 11 το πρωί της Πρωταπριλιάς, καλλιτέχνες της πόλης θα επιλέξουν μέσα από τα πρωτοσέλιδα της ημέρας 10 λέξεις από το λεξιλόγιο των εφημερίδων. Αυτές οι λέξεις θα «οδηγήσουν» σε ένα αφήγημα διάρκειας 10 λεπτών και το σύνολο των δημιουργιών θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Παρασκευής στο Μπενσουσάν Χαν, στην οδό Εδέσσης από τις 19:00 έως τις 21:00.

Η δράση -που είναι εμπνευσμένη από το project «2016 Πρωτοσέλιδα» που ξεκίνησε το 2015 η Στέλλα Τενεκετζή πάνω στο λεξιλόγιο του δημόσιου λόγου- έχει σκοπό, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, να αποτυπώσει λεκτικά «την αληθινά πιο παιχνιδιάρικη μέρα του χρόνου».

Η εκδήλωση αποτελεί μια «δοκιμαστική πτήση» για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Homo Bufus», με υπότιτλο «Από το άψυχο στο έμψυχο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε στάδια (work in progress), με έναρξη την 1η Απριλίου 2022 και ολοκλήρωση το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2023.

Πρόκειται για μια συλλογή δράση που άρχισε να σχεδιάζεται πριν από περίπου έξι μήνες από τη Γιάννα Μαμακούκα, τον Στυλιανό Νροκούζ, την Ιωάννα Σεραφειμίδου και τη Στέλλα Τενεκετζή, με στόχο τη συνδημιουργία και το διάλογο μέσα στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ