Κλείσιμο

«Ερωτευμένα άλογα» στη Μονή Λαζαριστών 

Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα, ανεβαίνει από τις 28 Απριλίου μέχρι και τις 8 Μαϊου 2022 στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών φιλοξενούμενη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τα «Ερωτευμένα Άλογα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, από την ομάδα «Εν Δυνάμει» -μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία-, αποτελεί έναν ύμνο στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής.

Το έργο αποτελεί το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Κανονικό». Το πρώτο μέρος της τριλογίας, «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στο 4th Our Stage Festival της Δρέσδης και στα 54α Δημήτρια, ενώ το δεύτερο μέρος «Το Άλλο Σπίτι», μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στα 51α Δημήτρια.

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας, παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και πραγματοποίησε ευρωπαϊκή περιοδεία (Πολωνία, Βουλγαρία, Κύπρος και Πορτογαλία) με την υποστήριξη του προγράμματος Perform Europe.

Και οι τρεις παραγωγές σκηνοθετούνται από την Ελένη Ευθυμίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου. Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν Δυνάμει» εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι Κανονικό είναι Άλλο;» και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».

Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών για τον έρωτα.

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά και Αλέξανδρος Χάτσιος.

Παραστάσεις

«Σκηνή Σωκράτης Καραντινός», Μονή Λαζαριστών: (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Πεμ. 28, Παρ.29, Σαβ. 30 Απριλίου

Τετ. 4, Πεμ. 5, Παρ. 6, Σαβ.7, Κυρ. 8 Μαίου

Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 110' λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ