Η αστυνομική λογοτεχνία στο Ρέθυμνο και η μυσταγωγική βραδιά στον Άγιο Υάκινθο στον Ψηλορείτη, ανοίγουν τον πολιτιστικό διάδρομο  

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, ώρα 19:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), συζητούν για την απεικόνιση του πολέμου και της κρίσης στην αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη.

Εκδήλωση - συζήτηση για την αστυνομική λογοτεχνία στον πόλεμο και την κρίση, διοργανώνουν στο Ρέθυμνο, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Λέσχη Ανάγνωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας και ο Δήμος Ρεθύμνου. Στόχος όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές να γνωρίσουν οι ρεθεμνιώτες τα κλασικά έργα του είδους και το πως οι συγγραφείς διαχειρίζονται το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του.

Όπως έλεγε ο Σκωτσέζος συγγραφέας εγκλημάτων, γνωστός για τα μυθιστορήματά του Inspector Rebus, Ίαν Ράνκιν: «Αν θες να μάθεις το παρελθόν ενός λαού, διάβασε την ιστορία του. Αν θες να μάθεις το παρόν του, διάβασε την αστυνομική λογοτεχνία του».

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, ώρα 19:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού, μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), συζητούν για την απεικόνιση του πολέμου και της κρίσης στην αστυνομική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Θα περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο, οι συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας και των υποειδών της, έχουν διαχειριστεί το θέμα του πολέμου και των συνεπειών του. Θα γίνουν αναφορές στα κλασικά έργα του είδους, θα διερευνηθεί ή σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, θα εξεταστεί ο χρόνος συγγραφής καθώς και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. Επίσης θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Latin Noir», ένα σοβαρό σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο είδος με το σημαίνον λογοτεχνικό βάθος και εύρος. Το μυθιστόρημα που δημιουργήθηκε νότια του Ρίο Γκράντε, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι γεννημένο μέσα σε κρίση καθολική (οικονομική, πολιτική, αξιων, δικαιοσύνης, νομιμότητας κλπ), κάτι που το καθιστά ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο της Ευρώπης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και - δυστυχώς - το θέμα του πολέμου είναι και πάλι επίκαιρο κι αυτό της κρίσης δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο.

Εξάλλου, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, θα τελεστεί η λειτουργία του Αγίου Υακίνθου στα Ανώγεια υπό το φως των κεριών και των αστεριών, στον πέτρινο ναό του Αγίου μέσα στο δάσος του Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια βραδιά μυσταγωγική, όπου μετά την κατανυκτική λειτουργία χοροστατούντος του ιερέα Ανδρέα Κεφαλογιάννη και της πρωτοψάλτισσας, Αργυρώς Ρέππα, καθηγήτριας βυζαντινής μουσικής, με τη χορωδιακή υποστήριξη των μαθητών της σχολής «ΕΝΔΟΦΩΝΟ», στο θεατράκι του Αγίου Υακίνθου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια από το γνωστό γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΘΥΡΑΘΕΝ», εκκλησιαστικοί ύμνοι της αγάπης από το «ΕΝΔΟΦΩΝΟ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ