Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα με συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη απόψε για τα «Πρέσπεια 2022»

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του, οι «Πρέσπες» τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη

Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή και το θάνατο 1.700 αργυροπελεκάνων μέσα στη χρονιά που πέρασε, η φετινή διοργάνωση «Πρέσπεια 2022» στέλνει κραυγή αγωνίας για την τεράστια αυτή απώλεια και προγραμματίζει για την επόμενη χρονιά ένα μεγάλο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή και την οικολογία.

«Την περασμένη Άνοιξη η Πρέσπα έχασε τη μισή αποικία από τον πληθυσμό των αργυροπελεκάνων. Όλες οι εκδηλώσεις φέτος γίνονται για αυτήν την καταστροφή, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι έπρεπε να είχαν κάνει κάτι για αυτό το θέμα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Πρεσπών Γιώργος Λιάνης.

Αφιερωμένη σε αυτήν την καταστροφή και με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των πελεκάνων», θα είναι η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, του Μάριου Φραγκούλη και της Δήμητρας Σελεμίδου, που θα δοθεί αύριο, Σάββατο 27 Αυγούστου, στην επιβλητική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Σε αυτήν την εκδήλωση θα τιμηθεί από τις «Πρέσπες» ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης και θα διαβαστούν ποιήματά του.

Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη

Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, οι «Πρέσπες» τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, αφιερώνοντας σε αυτόν την πρώτη συναυλία των φετινών εκδηλώσεων, με τίτλο «Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη».

Η πρεμιέρα για τα «Πρέσπεια 2002» γίνεται απόψε, Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο ΔΑΚ της Φλώρινας, όπου η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ετοίμασε ένα αφιέρωμα, στον παγκόσμιο συνθέτη με ερμηνευτές τον Βασίλη Λέκκα και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ για πρώτη φορά θα τραγουδήσει και ο εγγονός του, 'Αγγελος Θεοδωράκης.

Θα ακολουθήσει το Σάββατο η συναυλία «Το μετέωρο βήμα των πελεκάνων» και την Κυριακή 28 Αυγούστου, ο Στέλιος Ρόκκος, θα παρουσιάσει στο ανοιχτό γήπεδο του Αμυνταίου μια τρίωρη συναυλία. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο Ηρωικό χωριό Λέχοβο, στο καμένο δύο φορές από τους Γερμανούς, θα εμφανιστεί η Ελένη Βιτάλη με τον Παναγιώτη Μάργαρη, σε μια συναυλία που θα γίνει σε ένα διάσελο απέναντι από το Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης θα κλείσουν την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 βαλκανικά, με τη συναυλία του Goran Bregovic και της Πάολα στο ΔΑΚ Φλώρινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ