Phyllida Loyd: Από το «Mamma Mia» στον «Σαίξπηρ» - Έρχεται στη χώρα μας η Βρετανίδα σκηνοθέτρια που βάζει τις γυναίκες σε πρώτο πλάνο

Όταν το 2012 η Plyllida Loyd ανέβαζε τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ στις φυλακές HM Prison Holloway, μ’ έναν αποκλειστικά γυναικείο θίασο σε ανδρικούς ρόλους, η ιδέα αξιολογούνταν από κάποιους ως «πρωτοποριακή»· και ίσως μόνο η φεμινιστική ‘πτέρυγα’ του αγγλικού θεάτρου αντιδρούσε με κάποια θέρμη. Μέχρι να ολοκληρώσει την τριλογία της πάνω στον Σαίξπηρ (ακολούθησαν ο «Ερρίκος ο Δ΄» και η «Τρικυμία»), και πάλι με γυναικεία διανομή και πάλι με ‘σκηνικό’ γυναικεία σωφρονιστικά ιδρύματα, είχαν μεσολαβήσει άλλα πέντε χρόνια και πολλές ακόμα βρετανικές παραγωγές όπου κλασικοί ανδρικοί ρόλοι ερμηνεύονταν από γυναίκες πρωταγωνίστριες. Η Phyllida Loyd είχε, προφανώς, γονιμοποιήσει ένα σοβαρό διάλογο.

Φυσικά, και δεν ήταν η πρώτη φορά όπου γυναίκες ηθοποιοί επιχειρούσαν σε ανδρικούς σαιξπηρικούς ρόλους· αλλά ήταν η πρώτη φορά που αυτό συνέβαινε ως μια πολιτική χειρονομία, θέτοντας δημόσια ένα κρίσιμο ζήτημα: Έχουν ευκαιρίες εργασίας οι γυναίκες στην θεατρική σκηνή; Καθόλου περίεργο που η Loyd, αν και ήδη μετρούσε 30 χρόνια εμπειρίας στα αγγλικά πολιτιστικά δρώμενα, εκτίνασε τη φήμη της διεθνώς. Είναι αυτή η χειρονομία που την φέρνει σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα, καλεσμένη του Rolex Arts Festival.

Πλάνο από τον «Ιούλιο Καίσαρα» στις φυλακές HM Prison Holloway

Πλάνο από τον «Ιούλιο Καίσαρα» στις φυλακές HM Prison Holloway

Πού βρίσκονται οι γυναίκες στο θέατρο;

Στην πραγματικότητα, η Phyllida Loyd επέμενε σ’ έναν δρόμο που είχε πάρει από νωρίς. «Είχα σοκαριστεί που οι γυναίκες, στον πραγματικό κόσμο του θεάτρου, συμβιβάζονταν με μικρούς ρόλους. Σκεφτόμουν, Θεέ μου, πρέπει να μπούμε ξανά στη δουλειά. Να ξανανιώσουμε πως είναι να μην γευόμαστε μια λεπτή φέτα από το κέικ, αλλά τουλάχιστον το μισό γλυκό». Η ιδέα της τριλογίας γεννήθηκε όταν η Βρετανίδα σκηνοθέτρια συζητούσε με μιαν από τις ηθοποιούς της, την Harriet Walter, πρωταγωνίστρια σ’ όλη την σαιξπηρική τριλογία. «Συζητούσαμε γι’ αυτό που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες της δουλειάς μας: Για τις ελάχιστες πιθανότητες να εργαστούν αν δεν βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία και δεν έχουν το κατάλληλο σώμα, την προφορά, την καταγωγή κ.ο.κ.», θυμάται η Walter.
 

  • Το «Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια καθοδήγησης», η τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 28 Μαΐου 2023 σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα, έρχεται για πρωτη φορά στην ελληνική πρωτεύoυσα, μαζί με δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες όλου του κόσμου. 

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr