Επισκέψιμο το περίφημο Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας εν μέσω εργασιών συντήρησης - Φωτογραφίες

Οι αρμόδιοι κατασκεύασαν μια πλατφόρμα με σκαλωσιές για τους συντηρητές τέχνης, η οποία θα επιτρέψει, επίσης, σε μικρό αριθμό επισκεπτών να δουν τα ψηφιδωτά της οροφής

Οι επισκέπτες σε ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Φλωρεντίας, το Βαπτιστήριο του San Giovanni, απέναντι, από τον καθεδρικό ναό Duomo της πόλης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ψηφιδωτά της οροφής του, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασής τους. 

Αντί να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού κατά τη διάρκεια του εξαετούς καθαρισμού του θόλου, οι αρμόδιοι κατασκεύασαν μια πλατφόρμα με σκαλωσιές για τους συντηρητές τέχνης, η οποία θα επιτρέψει, επίσης, σε μικρό αριθμό επισκεπτών να δουν τα ψηφιδωτά της οροφής.

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

«Έπρεπε να μετατρέψουμε αυτή την περίσταση σε ευκαιρία και να την κάνουμε ακόμη πιο προσιτή και αξιοποιήσιμη για το κοινό. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες θα έχουν άμεση επαφή με τα ψηφιδωτά», δήλωσε ο Samuele Caciagli, ο αρχιτέκτονας που είναι υπεύθυνος για τον χώρο αποκατάστασης.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Caciagli χαρακτήρισε τη νέα περιήγηση με σκαλωσιές στον θόλο του βαπτιστηρίου, «μια μοναδική ευκαιρία που είναι απίθανο να επαναληφθεί τις επόμενες δεκαετίες».

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

Το Βαπτιστήριο της Φλωρεντίας, επίσης γνωστό ως Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη -οκταγωνικού σχήματος- είναι ένα από τα πιο ορατά μνημεία της Φλωρεντίας. Το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο από λευκό μάρμαρο της Καράρα και πράσινο μάρμαρο του Πράτο σε γεωμετρικά σχέδια, που είναι τυπικά της αρχιτεκτονικής της Φλωρεντίας. Στις τρεις πλευρές υπάρχουν τρεις μεγάλες πόρτες που είναι διάσημες για τις διακοσμήσεις τους. 

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

Οι Νότιες Πόρτες είναι οι παλιότερες, κατασκευασμένες από τον Andrea Pisano γύρω στο 1330. Οι πόρτες αποτελούνται από 28 τετράφυλλα φατνώματα, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Ιωάννη. Οι Βόρειες Πόρτες κατασκευάστηκαν από τον Lorenzo Ghiberti (Λορέντζο Γκιμπέρτι) (1403-1424) και αφηγούνται «Ιστορίες της Ζωής και των Παθών του Χριστού» από την Καινή Διαθήκη.

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

Στο εσωτερικό, ωστόσο, υπάρχουν εντυπωσιακά ψηφιδωτά, που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και δημιουργήθηκαν με τη χρήση περίπου 10 εκατομμυρίων τεμαχίων πέτρας και γυαλιού σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα θόλου και τοίχου.

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

Το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και τα ψηφιδωτά του έχουν υποστεί προηγούμενες αποκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλές από τις οποίες ήταν αναποτελεσματικές ή ακόμη και επιζήμιες. Κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας το 1819, ένα ολόκληρο τμήμα των ψηφιδωτών αποκολλήθηκε. Οι επίμονες ζημιές από τις διαρροές νερού στη στέγη δεν επιλύθηκαν παρά μόνο το 2014-2015.

Τα ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας

Πηγή: skai.gr
TAGS: έργα