Εικαστική έκθεση «Occupy #3 – Networks» στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Περισότεροι από εκατό ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέτουν αυτές τις ημέρες τα έργα τους στο κτίριο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, υπό την ομπρέλα του εικαστικού πρότζεκτ «Occupy #3-Networks» το οποίο θα φιλοξενείται παράλληλα και στο γενικό προξενείο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη. 

Η εικαστική «κατάληψη» στους ορόφους του ελληνικού προξενείου εγκαινιάστηκε στις 9/2, τιμώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, εμπνέοντας εργαζόμενους και επισκέπτες, όχι σε κάποιο μουσείο αλλά στους χώρους εργασίας.

Ο εικαστικός «ακτιβισμός» των καλλιτεχνών της έκθεσης είναι προϊόν συνεργατικής προσπάθειας της ομάδας Occupy Art Project και θα «καταλάβει» από τις 17/2 και το γενικό προξενείο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη, προβάλλοντας μία νέα οπτική για τα δίκτυα της τέχνης και τα νέα πρότυπα στη σύγχρονη έκφραση της δημιουργίας. 

Υπεύθυνη του έργου και συντονίστρια είναι η εικαστικός Ειρήνη Λιναρδάκη, ενώ η επιμέλεια έγινε από μία ομάδα συντελεστών, αποτελούμενη από τους Shani Ha, Julien Gardair, François-Thibaut Pencenat και Ελένη Ρήγα.

«Η προσπάθεια των καλλιτεχνών εδράζεται στην απόδειξη ότι ως ηθοποιοί των τεχνών εκφράζουν την εποχή μας, αντιλαμβάνονται τις ευθύνες που γεννιούνται ειδικά από την παρουσία μας στις κοινότητες, από την καθολική μας ανάγκη να ανήκουμε και να μοιραζόμαστε. Η επιμέλεια των έργων έγινε με γνώμονα την καθημερινή αλληλεπίδραση μεταξύ των εκθεμάτων και του προσωπικού των προξενείων» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Ειδικότερα, μέσα από την έκθεση «προβάλλονται πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται σε κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, προσεγγίσεις ακτιβισμού, έργα τέχνης που στοχεύουν να αλλάξουν ιεραρχίες και να παρέχουν περισσότερη εκπροσώπηση και προσβασιμότητα σε καλλιτεχνικές μειονότητες (καλλιτέχνες μετανάστες, γονείς, καλλιτέχνες σε επανένταξη κλπ). Η έκθεση είναι ανατρεπτική, καθώς αποτελεί το βήμα για τη δημιουργία ενός χάρτη πρωτοβουλιών και προώθησης δικτύων τέχνης και καλλιτεχνών που αμφισβητούν, εξερευνούν και δημιουργούν νέα παραδείγματα στη σύγχρονη και δημόσια τέχνη».

Στα ελληνικά εγκαίνια της έκθεσης ο Έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Γάλλος ομόλογος του Ζερεμί Ρομπέρ, δήλωσαν σε κοινό μήνυμά τους: «Είμαστε πολύ περήφανοι που φιλοξενούμε αυτή την έκθεση στα γενικά προξενεία Ελλάδας και Γαλλίας στη Νέα Υόρκη. Αυτό το έργο με επικεφαλής ανεξάρτητους καλλιτέχνες και επιμελητές στοχεύει να μεταμορφώσει τον δημόσιο χώρο μέσω της τέχνης με έναν πολύ περιεκτικό τρόπο. Είναι, επίσης, η αφορμή να υπενθυμίσουμε στις ελληνικές και γαλλικές κοινότητες, στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους ότι οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές γι' αυτούς. Απολαύστε, λοιπόν, αυτή τη μοναδική έκθεση!».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους γενικοί πρόξενοι άλλων χωρών στη Νέα Υόρκη, πολλοί καλλιτέχνες, αμερικανικό κοινό, καθώς και εκπρόσωποι της ομογένειας και του απόδημου ελληνισμού. Η έκθεση «Occupy #3-Networks» θα είναι ανοικτή στο κοινό για ένα μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ