Για οικολογική, κυρίως, ζημιά στο Τατόι έκανε λόγο η Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επιπτώσεις της φωτιάς στα βασιλικά κτήματα. Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι υπέστησαν ζημιές στέγες και ξύλινα κουφώματα σε επτά κτίρια που ήταν ούτως ή άλλως υπό επισκευή κατά την προγραμματισμένη αποκατάστασή τους.

Τα επτά κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή, κτίριο φρουράς τάφων, κτίρια δασονομείου, κτίριο προσωπικού, διευθυντήριο.
Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021. Η χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σε κάθε κτίριο που γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης προβλέπεται μελέτη με πυρανίχευση και πυρόσβεση.

«Αντιμετωπίσαμε μια πρωτοφανή κατάσταση σε σχέση με τα μνημεία την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο» τόνισε. Η φωτιά στο Τατόι ξεκίνησε την Τρίτη, έσβησε Τετάρτη ξημερώματα και υπήρξε ένας δεύτερος κύκλος την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς. Στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών» σημείωσε.

 


Όπως επισήμανε η Λίνα Μενδώνη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση. Πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελέτη την ιστορικότητα του κτήματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος κλιματικής αλλαγής. 
 

Επίσης, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί. Το δίκτυο νερού έχει πλέον αποκατασταθεί και όταν αποκατασταθεί και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται θα υπάρξει και η ανάλογη πίεση.
 

Όσον αφορά τα περισσότερα από 100.000 αντικείμενα που συντηρούνται και καταγράφονται από την Υπηρεσία Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ και τα οποία βρίσκονται μέσα σε κοντέινερς στο χώρο του κτήματος, η υπουργός τόνισε ότι έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Πρόβλημα παρουσιάστηκε σε τρεις «οικίσκους» που υπήρχαν πολύ κοντά στα Ανάκτορα. Το ένα ήταν φυλάκιο, ο δεύτερος οικίσκος καταστράφηκε μερικώς, ενώ ο τρίτος που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα μικρής αξίας και σε κακή διατήρηση.


«Μεταφέρθηκαν από τα κοντέινερ την ώρα της φωτιάς αντικείμενα που υπήρχε κίνδυνος να κλαπούν. Δεν θα σας πω που πήγαν για λόγους ασφαλείας» είπε η υπουργός.

«Όπως έχει ήδη αναφερθεί από την κυβερνητική εκπρόσωπο η επιλογή ήταν την ώρα της μάχης να μιλά ένας, η πολιτική προστασία. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ανάληψης ευθύνης αν είχαν γίνει πραγματικές ζημιές. Ζημιές δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να αξιολογήσει τους υπουργούς. Χθες έγινε το υπουργικό συμβούλιο και σήμερα σας ενημερώνουμε, τηρώντας τη διαδικασία που υπέδειξε η κυβέρνηση». 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις