Μαθητές αντιμέτωποι με…Ρήσεις & Αντί-Ρήσεις

 Την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 η Ομάδα Ρητορικής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα συμμετείχε στους Στ΄ Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων «Ρήσεις και Αντι-Ρήσεις». 
Πρόκειται για μία διοργάνωση που ξεκίνησε το 2017 από μια ομάδα εκπαιδευτικών που αγαπούσαν τον Λόγο και αυτήν την αγάπη φρόντιζαν να τη διοχετεύουν  και στους/στις  μαθητές/-τριες  μέσα από τις ομάδες/ομίλους  Ρητορικής. Μέσω της Ρητορικής Τέχνης οι μαθητές/-τριες αναδεικνύουν τα ταλέντα και εμπλουτίζουν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Ιδιαίτερα, η συμμετοχή τους σε Αγώνες Ρητορικής, όπως καταθέτουν οι ίδιοι/-ιες, είναι μια πρόκληση, που τους/τις γεμίζει ενθουσιασμό και ενέργεια, και ταυτόχρονα μια γιορτή, όπου κάνουν γνωριμίες και φιλίες.
Οι αγώνες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με την υποστήριξη του ΜΠΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» και της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, με  την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και του ΙΕΠ. Τη διοργάνωση, στην οποία τα Εκπαιδευτήρια Δούκα συμμετείχαν ως διοργανωτές, μεταξύ 14 σχολείων της Αττικής, φιλοξένησε δια ζώσης το 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου. 


Οι μαθητές της Ομάδας Ρητορικής Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, υπό την καθοδήγηση και προετοιμασία της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους κ. Κ. Δρύλλη, συμμετείχαν στα αγωνίσματα της Εκφραστικής Ανάγνωσης και του Αυθόρμητου Λόγου, συναγωνιζόμενοι μαθητές από 24 σχολεία της Αττικής.


Πιο συγκεκριμένα, στην Εκφραστική Ανάγνωση διαγωνίστηκαν οι μαθητές Γ. Σαραμαντής (Α΄3) και Α. Καλαδάμης (Γ΄3). Τα παιδιά επέδειξαν μία πολύ καλή παρουσία και αναδείχθηκαν στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ομιλητών. 


Επιπλέον, διαγωνίστηκαν η Ν. Λέντζα (Α΄1), η Κ. Κουτσούρη (Γ΄1) και ο Ι. Ντόντος (Γ΄4) στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου. Οι δύο πρώτες μαθήτριες επίσης κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα στους δέκα πρώτους ομιλητές, ενώ ο μαθητής Ι. ΝΤΟΝΤΟΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ 1Η ΘΕΣΗ, εντυπωσιάζοντας κριτές και κοινό με την ετοιμολογία και την ευφράδειά του!
Αξίζει, μάλιστα να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση και μάλιστα δια ζώσης. Πρόκειται για παιδιά που πρώτη χρονιά συμμετείχαν στην Ομάδα Ρητορικής, ενώ δύο από τους συμμετέχοντες προέρχονται από την Α΄ Γυμνασίου. Είναι αξιοσημείωτο ότι παιδιά χωρίς προηγούμενη ρητορική πείρα κατάφεραν να εξελιχθούν με ένα μοναδικό τρόπο και σε τέτοιο βαθμό τη φετινή χρονιά. 


Για άλλη μία φορά μαθητές Γυμνασίου κατάφεραν να γίνουν πρεσβευτές ήθους και γόνιμου ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια της σκέψης και του λόγου τους. Είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο ότι σε τέτοιους καιρούς οι νέοι δεν παραμένουν παθητικοί, αλλά δίνουν το δυναμικό «παρών» και αποδεικνύουν ότι η φωνή τους έχει βαρύτητα και πρέπει να ακουστεί. 

                                                     Συνδιοργανωτές των Αγώνων Ρητορικής
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας
2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών
5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού
Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή
Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου
Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου
Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιά
Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά


 

Πηγή: skai.gr