Κοσινέλ: Η Google τιμά την πρώτη τρανς Γαλλίδα ηθοποιό

Η τραγουδίστρια και «performer» έγινε η πρώτη γαλλική διασημότητα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου

Με το σημερινό της doodle, η Google τιμά την Γαλλίδα Κοσινέλ (Coccinelle), μια πρωτοπόρο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και το πρώτο άτομο στη χώρα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου

Η Jacqueline-Charlotte Dufresnoy γεννήθηκε σαν σήμερα, 23 Αυγούστου του1931 στο Παρίσι. Μεγάλωσε με μια βαθιά, εσωτερική αίσθηση ότι είναι γυναίκα, μαζί με ενδιαφέροντα για τη μόδα και τις παραστάσεις. Αφού φόρεσε ένα κόκκινο φόρεμα με μαύρα πουά σε ένα πάρτι, η έφηβη Jacqueline κέρδισε το παρατσούκλι Coccinelle, ή πασχαλίτσα στα ελληνικά.

Το 1953, η Coccinelle έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή στο Madame Arthur, ένα  καμπαρέ στο Παρίσι, ερμηνεύοντας ένα τραγούδι από την ταινία Premier rendez-vous. Κέρδισε έναν ρόλο στο Le Carrousel de Paris, μια δημοφιλής αίθουσα μουσικής με πολλούς τρανς ερμηνευτές, όπου το ταλέντο και η σκηνική της παρουσία μαγνήτισαν το κοινό.

Η Coccinelle έγινε η πρώτη γαλλική διασημότητα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου σε κλινική στην Καζαμπλάνκα το 1958. Στη Γαλλία ήταν παράνομο να φοράς ρούχα που δεν σχετίζονταν με το φύλο σου και η δημοσιότητα γύρω από την εγχείρησή της έθεσε στο προσκήνιο τα δικαιώματα LGBTQ+ .

Μετά την επιστροφή στη Γαλλία, η Coccinelle έγινε γρήγορα διεθνές σύμβολο. Το σόου της στα καμπαρέ έκανε περιοδεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Ξεκίνησε επίσης να παίζει σε ταινίες όπως η Europa Di Notte το 1959 και το Los Viciosos το 1962.

Ενώ συνέχιζε τις εμφανίσεις της, ίδρυσε την οργάνωση Devenir Femme, η οποία παρείχε υποστήριξη σε τρανς άτομα που επιθυμούσαν να κάνουν χειρουργική επέμβαση αλλαγή φύλου. Βοήθησε επίσης στην οργάνωση του Κέντρου Βοήθειας, Έρευνας και Πληροφόρησης για την Τρανσεξουαλικότητα και την Ταυτότητα Φύλου. Το 1987, δημοσίευσε μια ομότιτλη αυτοβιογραφία που περιγράφει λεπτομερώς τη μετάβαση και την καριέρα της στη σκηνή.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία