Κόνραντ Μίλερ: Ο φωτογράφος των καγκελάριων - Από τον Αντενάουερ μέχρι τον Σολτς

Ο Κόνραντ Μίλερ έχει φωτογραφίσει όλους τους καγκελάριους. Με κάποιους δεν τα πήγε τόσο καλά, αλλά κάποιος του έκανε μεγάλη εντύπωση... 

Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του, ο Όλαφ Σολτς αποτελεί μυστήριο για πολλούς. Ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι σχεδόν όλες οι συντεταγμένες της γερμανικής πολιτικής έχουν αλλάξει μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο Μίλερ λίγο πριν ξεκινήσουν ζητάει μόνο ένα πράγμα: την απόλυτη συγκέντρωση από τον καγκελάριο και ο ίδιος υπακούει με προσοχή. Για τον φωτογράφο αυτό είναι πολύ σημαντικό και σημαίνει για τον ίδιο πως είναι ένας άνθρωπος που επικεντρώνεται στη στιγμή. Ο Μίλερ καταφέρνει να αποτυπώσει τον Γερμανό καγκελάριο σε μια ασυνήθιστα χαλαρή στιγμή, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι ο λαιμός του δεν σφίγγεται από γραβάτα, καθώς φοράει ένα μαύρο πουλόβερ.

Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει πως το αριστερό μάτι του καγκελάριου είναι λίγο μικρότερο από το δεξί, δίνοντας του έτσι ένα ελαφρώς ειρωνικό ύφος όταν μιλάει, λες και έχει ανεβασμένο το φρύδι του. Το πρόσωπο του όμως κατά την φωτογράφιση είναι ήρεμο, εάν και η πολιτική πορεία του καγκελάριου, μόνο ήρεμη δεν είναι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην καγκελαρία τον περασμένο Νοέμβριο. Το συγκεκριμένο πορτρέτο είναι η καλύτερη απάντηση στο μέχρι στιγμής ερώτημα για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Όλαφ Σολτς.

Ο 83χρονος φωτογράφος έχει φωτογραφίσει όλους τους καγκελάριους από τον Κόνραντ Αντενάουερ και μετά. Η δουλειά του διαφέρει από άλλα πορτρέτα. Τα πορτρέτα του είναι πιο έντονα και σαν να μπορείς να αναγνωρίσεις τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω απ’ αυτά. Ο Μίλερ δηλώνει πως για πολλά χρόνια συνόδευε κάποιους καγκελάριους και τους παρατηρούσε σε πολύ προσωπικές τους στιγμές όταν δεν ήξεραν πως ο ίδιος ήταν παρών και για αυτό κατάφερνε να πετύχει τέτοιες λήψεις. Άλλες φορές χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα.

Πάντα αναλογικές οι φωτογραφίες και χωρίς βοήθεια

Ο Μίλερ βγάζει πάντα ελάχιστες φωτογραφίες. Μέχρι σήμερα φωτογραφίζει αναλογικά, έχοντας χρησιμοποιήσει μόνο δύο κάμερες σε όλη του τη ζωή, η πρώτη εκ των οποίων φτιάχτηκε το 1936 και προήλθε από τον πατέρα του. Επίσης δεν κουβαλάει ποτέ προβολείς, τρίποδα ή άλλα αξεσουάρ παρά μόνο τη κάμερα, πράγμα για το οποίο λέει έχει ακούσει πλήθος ειρωνικά σχόλια. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Βερολίνο και μένει μόνιμα κοντά στη Βόννη στο Κενιγκσβίντερ. Οι αχτίνες του ήλιου φωτίζουν το μεγάλο τραπέζι του σαλονιού του, στο οποίο ο φωτογράφος έχει κάνει μια επιλογή από τα πορτρέτα των καγκελάριων.

Μιλώντας μαζί του είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στην γερμανική και γαλλική ιστορία, ξεκινώντας από την δεκαετία του 1960. Ο Μίλερ κατάφερε να αποτυπώσει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε πτυχή του προσώπου του πρώτου Καγκελάριου της νεοσυσταθείσας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ. Ο ίδιος μόλις στα 20 του, συνόδεψε τον Αντενάουερ σε ένα συνέδριο του κόμματος του, CDU, αλλά και σε μερικά ραντεβού. Για τον Μίλερ ο καγκελάριος που δεν είχε τότε άνδρες ασφαλείας γύρω του, του φαινόταν ημίθεος. Ο Μίλερ εξομολογείται: «Θα μπορούσατε να δώσετε τα χέρια με τον Αντενάουερ, να μιλήσετε μαζί του. Σήμερα αυτό είναι αδιανόητο».

Στην συνέχεια ακολούθησαν ο Λούντβιχ Έρχαρτ, ο Κουρτ Κίζινγκερ και ο θρυλικός Βίλι Μπραντ. Από τη συλλογή των πορτρέτων του Μίλερ, καταλαβαίνει κανείς πως εκτός του Αντενάουερ, ο Βίλι Μπραντ, ο πρώτος καγκελάριος του SPD, τον είχε εντυπωσιάσει πραγματικά. «Ήταν ο ήρωας μου». Οι φωτογραφίες του Μίλερ φαίνεται πως δείχνουν την εσωτερική ρήξη και τις έντονες εναλλαγές διάθεσης μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που πέρασαν μια περίοδο κατάθλιψης. Μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύχθηκε μεταξύ του Χέλμουτ Κολ και του Μίλερ, αν και πολιτικά είχαν μάλλον διαφορετικές πεποιθήσεις. Ο καγκελάριος Κολ, τον οποίο οι σύγχρονοι τον θεωρούν λιγότερο κομψό και κάπως επαρχιακό, απεικονίζεται από τον Μίλερ πολύ διαφορετικά.

Τα ασπρόμαυρα πορτρέτα της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας

Τον Ιανουάριο του 1990 ο Μίλερ ήταν εκεί όταν ο Κολ επισκέφτηκε τον Φρανσουά Μιτεράν στο σπίτι του, νότια του Μπορντό. Ο Μίλερ επετράπη να πάει μαζί του καθώς είχε προηγουμένως δημιουργήσει ένα άλμπουμ φωτογραφιών για τον τότε Γάλλο Πρόεδρο και μιλούσε άπταιστα γαλλικά. Αργότερα ο Κολ τον παρεξήγησε γιατί ανέπτυξε καλές σχέσεις με τον διάδοχο της SPD, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Μίλερ κατάφερε να φωτογραφίσει μόνο μια φορά την Άνγκελα Μέρκελ. «Δύο λεπτά, δεν ήταν περισσότερα».  

Ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει πραγματοποιήσει αμέτρητα φωτογραφικά πρότζεκτ. Το έργο του αποτελείται συνολικά από 2.800 μοναδικές φωτογραφίες, τις οποίες θα ήθελε να χαρίσει σε μουσείο. Οι φωτογραφίες των καγκελάριων είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν μέσα στο χρόνο. Ελπίζει ότι το 2024 θα υπάρξει ένας εικονογραφημένος τόμος και μια έκθεση για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη συμφωνήσει να το στηρίξει, δηλώνει ο Μίλερ. «Θα ήθελα να το ζήσω αυτό».

Πηγή: Deutsche Welle