Η καρδιά του Κωσταντίνου Κανάρη έκθεμα σε μουσείο στο κέντρο της Αθήνας 

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, μέσα σε μία ασημένια υδρία, φυλάσεται η καρδιά του μπουρλοτιέρη και θρυλικού αγωνιστή του 1821

Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας  στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική ιστορία: πρόκειται για την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η Μόνιμη Έκθεση του μουσείου φιλοξενεί εντυπωσιακά εκθέματα από το Βυζάντιο και την ελληνική επανάσταση του 1821 μέχρι τους Βαλκανικούς και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Μεταξύ άλλων, υπάρχει και ένα μακάβριο έκθεμα. Βρίσκεται στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα τρία νησιά που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το ’21 - Σπέτσες, Ύδρα και Ψαρά – και δεν είναι άλλο από την καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη!

Konstantinos Kanaris.png
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κανάρης (1793 – 1877)

Ανάμεσα σε μινιατούρες ελληνικών και τούρκικων πλοίων, μέσα σε μία ασημένια υδρία  φυλάσεται η καρδιά του μπουρλοτιέρη και θρυλικού αγωνιστή του 1821 (δείτε το στιγμιότυπο στο 4.50 του βίντεο). 

Η καρδιά αφαιρέθηκε από τη σορό του από τον γιατρό Ιωάννη Ζωχιό και φυλάχτηκε με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους. 

Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξανδρείας - τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος – και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».

undefined
Ο τάφος του Κωνσταντίνου Κανάρη στο Πρώτο νεκροταφείο της Αθήνας

Ανάμεσα στα άλλα εντυπωσιακά εκθέματα ξεχωρίζει η στολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη με την εμβληματική περικεφαλαία αλλά και η αρχιερατική μίτρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους κατά την καταστροφή της πόλης το 1922.

Η αρχιερατική μίτρα του Χρυσοστόμου Σμύρνης

Πηγή: skai.gr