Κλείσιμο

«Η ασημένια ζώνη»- Έκθεση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Η ζωγράφος-εικονογράφος Μάρια Μπαχά αποδίδει με ευαισθησία την ιστορία και τον παραμυθένιο κόσμο της συγγραφέα, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν με στοιχεία άλλοτε «ονειρικά» και άλλοτε αληθοφανή.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από 23 Νοεμβρίου 2022 έως 27 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα και παρουσιάζει τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε η Μάρια Μπαχά για την εικονογράφηση του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της Χάρις Μέγα (Εκδόσεις ΠΙΟΠ).

Η ζωγράφος-εικονογράφος Μάρια Μπαχά αποδίδει με ευαισθησία την ιστορία και τον παραμυθένιο κόσμο της συγγραφέα, δημιουργώντας ένα εικαστικό σύμπαν με στοιχεία άλλοτε «ονειρικά» και άλλοτε αληθοφανή.

Πώς συνδέεται η τέχνη της ασημουργίας με την πόλη των Ιωαννίνων; Πώς η φήμη της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας έφτασε μέχρι τα πέρατα του κόσμου; Πώς η τέχνη αυτή ρίζωσε στην καθημερινή ζωή της πόλης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της πολιτισμικής της ταυτότητας; Το κείμενο της Χάρις Μέγα συνομιλεί αρμονικά με τις εικόνες, τις οποίες η ζωγράφος δούλεψε δημιουργικά, με τέμπερες, μολύβια και μελάνια.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου οργανώνεται εργαστήρι εικονογράφησης για σχολικές ομάδες Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού. Με όχημα την Ασημένια Ζώνη και με τη συνδρομή της εικονογράφου, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τον γενέθλιο τόπο της ιστορίας του ασημουργού και την πηγή έμπνευσης των εικόνων της έκθεσης, δηλαδή το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Στη συνέχεια θα περιηγηθούν στην έκθεση και θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν αποσπάσματα της ιστορίας. Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθούν σύντομες περιηγήσεις για τους επισκέπτες του μουσείου με τη συνοδεία της ζωγράφου-εικονογράφου (ώρες 13:00-16:00).

Το παιδικό βιβλίο «Η ασημένια ζώνη» εντάχθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020. Για τις σχολικές ομάδες είναι απαραίτητη η κράτηση, στο τηλέφωνο 27470 22296 (καθημερινά εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

Πηγή: skai.gr