Hilma af Klint: Η «δαιμονισμένη» ζωγράφος που βρήκε τη δική της φωνή μέσα από τα έργα της

Το ενδιαφέρον για αυτήν αναζωπυρώθηκε μετά τη μεγάλη έκθεση στο Guggenheim το 2018

Κυκλοφόρησε πέρυσι από τις εκδόσεις Chicago University Press η πρώτη βιογραφία της αινιγματικής Σουηδής ζωγράφου, Hilma af Klint (1862 - 1944). Το ενδιαφέρον για αυτήν αναζωπυρώθηκε μετά τη μεγάλη έκθεση στο Guggenheim το 2018, ενώ από τις 18 Απριλίου στην Tate Modern του Λονδίνου θα παρουσιαστούν έργα της δίπλα σε έργα του Piet Mondrian και του χρόνου, για πρώτη φορά, θα υπάρξει έκθεση αφιερωμένη στον Kandinsky και την af Klint. Η συγγραφέας της «Hilma af Klint: A Biography», δημοσιογράφος και ιστορικός τέχνης Julia Voss, μίλησε στο Artnet News.

«Νομίζω ότι ένα ρεύμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την af Klint, βρίσκεται στον κόσμο της επιστήμης. Αυτό είναι η ανακάλυψη όλων των ειδών αόρατων δυνάμεων. Με αυτό εννοώ τις ακτίνες Χ και τη ραδιενέργεια. Πιστεύω ότι χωρίς αυτή την επιστημονική ανακάλυψη, τα έργα τέχνης της δεν θα φαίνονταν ίδια. Είναι κάτι που παρακολουθεί στενά. Δεν είναι ο μόνος καλλιτέχνης που παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, το ίδιο κάνει και ο Wassily Kandinsky. Και για τους δύο, η επιστήμη τότε άνοιξε τελείως νέους δρόμους στο πώς βλέπουν τον κόσμο», λέει η Julia Voss, η οποία μελέτησε πάνω από 20.000 σημειωματάρια της af Klint. «Επηρεάζεται πολύ από τα πολλά πολιτικά, επιστημονικά και πνευματιστικά ρεύματα. Όλα συγκεντρώνονται στα έργα της και στη ζωή της και διαμορφώνουν το πώς ζωγραφίζει και το πώς σκέφτεται», προσθέτει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julia Voss (@spiraltemple)

«Εργάζεται σε μια κολεκτίβα γυναικών, περιτριγυρισμένη πάντα από φίλους και, καμιά φορά, εραστές. Και τότε την επισκέπτονται πνευματικές δυνάμεις, φωνές πνευμάτων που την ειδοποιούν. Και τότε, όταν διάβασα τα σημειωματάριά της, συνειδητοποίησα ότι ήταν αλλιώς από ό,τι νόμιζα. Είναι ένας διάλογος. Είναι σε διάλογο με αυτές τις δυνάμεις και πιο πολύ είναι σαν αόρατοι φίλοι. Τη στηρίζουν, κάνουν προτάσεις σε αυτήν. Την ρωτούν αν θέλει να κάνει κάτι και τότε λέει "ναι". Καμιά φορά, δεν θέλει. Πιστεύω ότι είναι πολύ διαφορετικό από το να σου λένε να κάνεις κάτι ή να σου δίνουν παραγγελία. Έως τις τελευταίες μέρες της αυτές οι φωνές ήταν μαζί της», υπογραμμίζει η Voss.

Πηγή: skai.gr