Γκαμπριέλα Μπρίμερ: Το Google Doodle για τη Μεξικανή συγγραφέα

Γκαμπριέλα Μπρίμερ

Μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό της πόδι και το αριστερό της χέρι. Αυτά έγιναν και τα εργαλεία της για να επικοινωνήσει με τον κόσμο.

Τη μνήμη της συγγραφέως Γκαμπριέλα Μπρίμερ τιμά η Google με το σημερινό της Doodle. Η Μεξικανο-εβραία συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Ως άτομο με εγκεφαλική παράλυση αποτύπωσε στα βιβλία της με αυθεντικό τρόπο την πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία.

Γεννήθηκε στην πόλη του Μεξικού το 1947 από γονείς που διέφυγαν από τη ναζιστική Αυστρία. Αμέσως μετά, οι γονείς της έμαθαν ότι έπασχε από σοβαρή εγκεφαλική παράλυση, μια μυϊκή διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση, τον μυϊκό τόνο και τη στάση του ατόμου. Η Μπρίμερ έμαθε να επικοινωνεί μέσω γραπτών λέξεων και ποίησης, καθώς δεν μιλούσε.

Μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό της πόδι και το αριστερό της χέρι. Αυτά έγιναν και τα εργαλεία της για να επικοινωνήσει με τον κόσμο.

Όπως απεικονίζεται στο Doodle, έγραψε χρησιμοποιώντας μια γραφομηχανή που χειριζόταν με το μεγάλο δάχτυλο στο αριστερό της πόδι.

Η Μπρίμερ συνεργάστηκε με Μεξικανούς μυθιστοριογράφους και δημοσιογράφους για να γράψει τρία βιβλία μπεστ σέλερ που απεικόνιζαν με ακρίβεια τη ζωή της.

Συνεργάστηκε επίσης με παραγωγούς για να επαναφέρει την αυτοβιογραφία της στην ταινία Gaby, a True Story (1987), η οποία κέρδισε υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και Όσκαρ.

Πηγή: skai.gr