Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα: Σαν σήμερα γεννιέται το «αηδόνι της Ανδαλουσίας»

Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου το 1898, γεννιέται ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς

Σαν σήμερα πριν από 125 χρόνια γεννήθηκε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα, που με τη ζωή και το έργο του ενέπνευσε γενιές και γενιές ανθρώπων.

Γεννημένος στο Φουέντε Βακέρος, κοντά στη Γρανάδα έζησε τα πρώτα του χρόνια του στο σχολείο Ιησουϊτών της Γρανάδας. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και η μητέρα του δασκάλα πιάνου, η οποία του πρόσφερε μαθήματα καθημερινά.

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Η οικογένειά του ήταν προνομιούχα και μορφωμένη και έτσι τον πίεσαν να γραφτεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδας σε ηλικία 17 ετών. Ο Φεδερίκο όμως είχε περισσότερα ερεθίσματα για την μουσική, την ζωγραφική και την λογοτεχνία. Επομένως παράτησε σύντομα τις σπουδές του και το 1919. εγκαταστάθηκε στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο, πολιτιστικό κέντρο, της ισπανικής πρωτεύουσας. 

Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Μετά από 3 χρόνια κατάφερε να συνθέσει τα πρώτα του ποιήματα με τίτλο «Βιβλίο Ποιημάτων». Ήταν εμφανές η απέχθειά του για την Καθολική Εκκλησία και τον μιλιταρισμό μόλις από τα πρώτα του έργα.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr