Evia Film Project 2ο : Masterclasses από κορυφαίους δημιουργούς

Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην Αγία 'Αννα και στην Αιδηψό και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Στο 2ο Evia Film Project που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου, γνωστοί και αγαπημένοι δημιουργοί, καθώς και επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, μοιράζονται τα μυστικά της τέχνης και της δουλειάς τους με το κοινό της Βόρειας Εύβοιας.

Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην Αγία 'Αννα και στην Αιδηψό και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Στόχος του Evia Film Project, που αποτελεί τον τρίτο πόλο δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των masterclasses:

- Αγία 'Αννα

Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στο εστιατόριο «Τα Κανατάκια», στην παραλία της Αγίας 'Αννας, στα ελληνικά, χωρίς μετάφραση.

Masterclass Ζαχαρία Μαυροειδή | Πέμπτη 22 Ιουνίου, 18:00

«Αφηγηματολογία mon amour»

Ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος Ζαχαρίας Μαυροειδής, δημιουργός των πολυβραβευμένων ταινιών «Ο ξεναγός» και «Ο απόστρατος», θα πραγματοποιήσει μια παρουσίαση που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο της αφηγηματολογίας στο σινεμά, αναλύοντας την έννοια και τις διάφορες μορφές του κινηματογραφικού κειμένου.

Masterclass Λευτέρη Χαρίτου | Παρασκευή 23 Ιουνίου, 11:00

«Από την κρίση του σινεμά στην άνθιση της τηλεόρασης»

Ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» και της σπουδαίας τηλεοπτικής επιτυχίας «'Αγριες μέλισσες» και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θα μιλήσει για την άνθιση και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα. Masterclass Γιώργου Τσεμπερόπουλου | Παρασκευή 23 Ιουνίου, 13:00.

«Επαγγελματίας, Καλλιτέχνης, Κινηματογραφιστής»

Ο πολυαγαπημένος δημιουργός Γιώργος Τσεμπερόπουλος μάς έχει χαρίσει ορισμένες από τις πιο σπουδαίες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Ανάμεσα στις οποίες οι ταινίες «Ξαφνικός Έρωτας», «'Αντε Γεια» και «Πίσω Πόρτα». Στο masterclass καταθέτει τις δικές του επαγγελματικές και καλλιτεχνικές εμπειρίες από μια σπουδαία σταδιοδρομία πέντε δεκαετιών στον χώρο.

Masterclass Ελίνας Ψύκου | Σάββατο 24 Ιουνίου, 11:00

«Γυρίζοντας παραμύθια για ενήλικους»

Η σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και παραγωγός Ελίνα Ψύκου βρίσκεται πίσω από τις πολυβραβευμένες ταινίες «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και «Ο γιος της Σοφίας». Στη διάρκεια του masterclass θα μας ξεναγήσει στα σύμβολα και στις εικόνες του προσωπικού της κινηματογραφικού κόσμου.

Masterclass Ολυμπίας Μυτιληναίου | Σάββατο 24 Ιουνίου, 13:00

«Πώς να βρεις το φως»

Η καταξιωμένη διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου, η οποία έχει συνεργαστεί με σπουδαίους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και οι Πάνος Χ. Κούτρας, Αλέξανδρος Αβρανάς, Σταύρος Τσιώλης και Ταλάλ Ντερκί, εξηγεί στο κοινό όλες τις αθέατες και μαγικές όψεις τους επαγγέλματός της.

 Όλα τα παραπάνω masterclasses αποτελούν μέρος ενός εντατικού εργαστηρίου για φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, με έδρα τα Ψαχνά της Εύβοιας. Τα εκπαιδευτικά masterclasses πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

   -Αιδηψός

   Όλα τα masterclasses στην Αιδηψό θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας. Τα masterclasses θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση.

Masterclass του Τζανλούκα Ματαρέζε | Τρίτη 20 Ιουνίου, 12:30

«Το δικό μου εργαστήριο ντοκιμαντέρ»

Πώς αναγνωρίζουμε μια καλή ιστορία; Πώς εντοπίζουμε τους ιδανικούς πρωταγωνιστές και χαρακτήρες; Πώς χτίζουμε την αφήγησή μας, ισορροπώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία; Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζανλούκα Ματαρέζε, γνωστός για τις ταινίες του «The Last Chapter» και «Fashion Babylon», μοιράζεται με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του.

Masterclass της Σελίν Μουράτ | Τετάρτη 21 Ιουνίου, 09:30

   «Mια πλοήγηση στη βιομηχανία με όχημα το δικό σου δημιουργικό ντοκιμαντέρ»

   Ποια είναι η θέση που καταλαμβάνει η ταινία μας στο σύγχρονο τοπίο της κινηματογραφικής βιομηχανίας; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την προσωπική μας οπτική και ταυτόχρονα να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της αγοράς; Μια αποκλειστική ενδοσκοπική ματιά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας από τη Σελίν Μουράτ, στέλεχος (Markets Manager, IDFA) της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του 'Αμστερνταμ, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου.

Masterclass της Σάλομε Τζάσι | Πέμπτη 22 Ιουνίου, 10:00

«Δαμάζοντας τον κήπο: Case study»

Η σκηνοθέτιδα Σάλομε Τζάσι αναλύει ως μελέτη περίπτωσης την πολυβραβευμένη ταινία της, «Δαμάζοντας τον κήπο», η οποία θα προβληθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Σινέ Απόλλων.

Masterclass των Μπιλγιάνα Τουτόροφ και Λούκα Βεντούριν | Πέμπτη 22 Ιουνίου, 12:00

«Μαθαίνοντας από τα λάθη»

   Η σκηνοθέτιδα και παραγωγός Μπιλγιάνα Τουτόροφ, ιδρύτρια του CIRCLE Women Doc Accelerator, και ο παραγωγός Λούκα Βεντούριν, συντονιστής προγραμμάτων του CIRCLE Women Doc Accelerator και παραγωγός της μικρού μήκους ταινίας «Picnic» που κέρδισε βραβεία σε δεκάδες Φεστιβάλ, καθώς και το βραβείο μικρού μήκους ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2015), απαντούν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν ανερχόμενους δημιουργούς ντοκιμαντέρ.

Masterclass του Χούμπερτ Ζάουπερ | Παρασκευή 23 Ιουνίου, 10:00

Ερχόμαστε εν ειρήνη: Case study

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Αυστριακός σκηνοθέτης Χούμπερτ Ζάουπερ, ένας από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ της εποχής μας, μοιράζεται τα μυστικά της τέχνης του, αναλύοντας μία από τις πολυβραβευμένες ταινίες του, το «Ερχόμαστε εν ειρήνη», η οποία θα προβληθεί την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στο Σινέ Απόλλων.

Τα παραπάνω masterclasses στην Αιδηψό, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς συνάντησης που διοργανώνει το CIRCLE Women Doc Accelerator, ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Evia Film Project.

Masterclass από τη Δανάη Σπαθάρα | Σάββατο 24 Ιουνίου, 11:00

«Κινηματογραφώντας στην Εύβοια»

 Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης», του Σουηδού σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ, η οποία υπήρξε υποψήφια για τρία βραβεία Όσκαρ και απέσπασε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2022, γυρίστηκε στο νησί της Εύβοιας το 2020. Η ταινία υπήρξε ελληνική συμπαραγωγή και η line producer Δανάη Σπαθάρα (Heretic) μάς ξεναγεί στη διαδικασία του εντοπισμού και της επιλογής των τοποθεσιών.

Το masterclass θα ολοκληρώσει μία τριήμερη δράση του Φεστιβάλ που θα απευθύνεται σε location managers από όλο τον κόσμο και θα περιλαμβάνει, επίσης, και ένα FAM Trip (familiarization trip) που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Εύβοια, δίνοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες να ανακαλύψουν μοναδικές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως τόπος γυρισμάτων για μεγάλες παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Εύβοια