Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης - Δείτε το ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο του ΣΚΑΪ για τον Μίκη Θεοδωράκη

Μιλώντας στο ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο του ΣΚΑΪ "Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης" ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το 2013 ξετύλιξε την ιστορία της ζωής του. 

Ταυτόχρονα με τη ζωή του Μίκη σκιαγραφείται η ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών. Μέσα από αυτή τη διαδρομή "συναντάται" με όλα τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν στους "Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης": Το Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Μαρία Κάλλας, Νίκο Καζαντζάκη και Μάνο Χατζιδάκι.

Μέσα από αυτό το ιστορικό πορτρέτο του ΣΚΑΪ, απολαμβάνουμε τον παραστατικό και χειμαρρώδη λόγο του Μίκη, τις γενναιόδωρες αφηγήσεις του και ταξιδεύουμε λυρικά και επικά μαζί του στην Ελλάδα του 20ου αιώνα αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όπου έδρασε μουσικά ο συνθέτης. Οι συναντήσεις του με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των καιρών μας, οι σκέψεις του, τα ανέκδοτα από την θυελλώδη ζωή του και φυσικά οι μουσικές του κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από τις παθιασμένες διηγήσεις του Θεοδωράκη.

Ξεκινά από ένα παιδί-θαύμα, με πολύ πρόωρα δείγματα μουσικής ευφυΐας για να προχωρήσει στην ωρίμανση μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας με βαθιά πολιτική υπόσταση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει ανάλογο και δεν έχει επαναληφθεί στο νεοελληνικό χώρο με την ένταση και την επιρροή που ασκεί η περίπτωση του Θεοδωράκη που περνά πλέον στην αθανασία. 

Δείτε το ντοκιμαντέρ ακούστε τις μαρτυρίες του Μίκη:

 

Πηγή: skai.gr