Δήμος Αθηναίων: Παρουσιάζει παραγωγή του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στο Θέατρο Παλλάς: Ιφιγένεια εν Ταύροις

Ένα καστ διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν την όπερα που σφράγισε με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας

Tο αριστούργημα του ανανεωτή της όπερας, Christoph Willibald Gluck, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» παρουσιάζεται στο Θέατρο Παλλάς στις 18 και 19 Μαρτίου από τον Δήμο Αθηναίων σε διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με μία διεθνούς εμβέλειας παραγωγή που αρχικά είχε προγραμματιστεί στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»*, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Olivier Descotes, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση της ντίβας.

Ένα καστ διακεκριμένων λυρικών καλλιτεχνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν την όπερα που σφράγισε με την ερμηνεία της η Μαρία Κάλλας, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού, Γιώργου Πέτρου και την σκηνοθετική ματιά του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Με τα σκηνικά και κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού, ο αρχαίος μύθος θα ζωντανέψει στη σκηνή του Παλλάς μέσα από την δραματική μουσική του Gluck, η οποία αποτυπώνει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του δράματος. Στην παράσταση συμμετέχουν και οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Olivier Descotes σημειώνει μεταξύ άλων πως: «Αν και η Κάλλας ερμήνευσε για μία και μοναδική φορά την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" στην Σκάλα του Μιλάνο το 1957, η παράσταση αυτή υπήρξε ωστόσο μία λαμπρή στιγμή στην καριέρα της. Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την γέννησή της, την τιμούμε με τον κατεξοχήν ελληνικό ρόλο που την ανέδειξε ως τραγωδό και την ταύτισε με το αριστούργημα του μεταρρυθμιστή Gluck».

Ο διεθνούς ακτινοβολίας αρχιμουσικός, Γιώργος Πέτρου συμπληρώνει πως: «Η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" είναι το μεγαλύτερο μουσικό/δραματικό επίτευγμα του Gluck και μια σημαντική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές συνθετών. Η πυκνότητα της μουσικής δραματουργίας της, η βαθιά επινόηση και ο βαθύς συναισθηματικός αντίκτυπος στον ακροατή, αποτέλεσαν έμπνευση για συνθέτες, όπως ο Μότσαρτ, ο Χάυντν, ο Μπετόβεν και ακόμη και ο Βάγκνερ».

Τέλος, ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η όπερα ξεκινάει με μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές καταιγίδας στην παγκόσμια ιστορία του είδους. Στην έναρξη αυτή βρίσκεται συμπυκνωμένη ολόκληρη η δραματουργία της τραγωδίας αυτής: μια καταιγίδα που ησυχάζει. Πράγματι, στην σκηνική αφήγηση της παράστασής μας, όλα τα επιμέρους κομμάτια της σύνθεσης οδηγούνται από την ταραχή στην ηρεμία, από την αγριότητα στην εξημέρωση, από τον αρχικό ζόφο στο τελικό φως: η ξενιτεμένη Ιφιγένεια θα αναγνωρίσει στο πρόσωπο του παρ ολίγον θύματός της, τον αδελφό της Ορέστη».

*Το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατάληψη. Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια με αναγραφόμενο χώρο διεξαγωγής το Θέατρο Ολύμπια, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με εισιτήρια της ίδιας τιμής σε μία από τις δυο νέες παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, ή να τα ακυρώσουν και να τους επιστραφεί το αντίτιμο της αξίας τους. Για αντικατάσταση ή επιστροφή των εισιτηρίων επικοινωνείτε με την Ticket Services στο τηλέφωνο 2107234567.

Εισιτήρια από 12 ευρώ.

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Σκηνικά / Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού

Σχεδιασμός Κίνησης: Νάντη Γώγουλου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

Βοηθός μαέστρος: Νίκος Λαάρης

Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Ψωμά

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη

Κατασκευή μάσκας: Νικόλας Τσουλής

Ιφιγένεια: Σούλα Παρασίδη

Ορέστης: Philippe-Nicolas Martin

Πυλάδης: Juan Francisco Gatell

Θόας: Γιάννης Σελητσανιώτης

'Αρτεμις / Πρώτη Ιέρεια: Maria Novella Malfatti

Μία Ελληνίδα / Δεύτερη Ιέρεια: Χρυσάνθη Σπιτάδη

Ένας Σκύθης / Ένας Λειτουργός: Florent Leroux-Roche

Πηγή: skai.gr