Υπέβαλε την παραίτησή του ο Γιαν Φαμπρ - Δεν μπορώ να εργασθώ σε ένα εχθρικό περιβάλλον (upd)

Την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου υπέβαλε επισήμως ο Γιαν Φαμπρ,  όπως επιβεβαίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πέραν των πολυποίκιλων σχολίων από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο, σκληρή κριτική στον Γιαν Φαμπρ, αλλά και «άδειασμα» στον Αριστείδη Μπαλτά, οποίος είχε σπεύσει λίγο νωρίτερα να στηρίξει τον Βέλγο εικαστικό, επιφύλαξε την Παρασκευή και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο για «αναμενόμενες αντιδράσεις» .

Απευθυνόμενο σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς τον υπουργό, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «δεν θα πρέπει δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ» και κάνει λόγο για «αστοχία» τόσο του υπουργείου όσο και του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Τόσο μέρη από το έργο του διάσημου φλαμανδού καλλιτέχνη που θεωρήθηκαν τουλάχιστον αμφιλεγόμενα αλλά και η απόφασή του να αφιερώσει το Φεστιβάλ Αθηνών σε βελγικές παραγωγές, λόγω ελλείψεως χρόνου από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, όπως είχε ανακοινώσει ήδη στη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων.

Η δήλωσε Φαμπρ στην βελγική L'avenir: Δεν μπορώ να εκφρασθώ ελεύθερα καλλιτεχνικά στην Ελλάδα πλέον



«Δέχτηκα τον διορισμό σε αυτή τη θέση από τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσα να προβαίνω στις καλλιτεχνικές μου επιλογές με απόλυτη ελευθερία» δήλωσε σχετικά στην βελγική εφημερίδα L' avenir o διεθνής χορογράφος και εικαστικός σήμερα, υπογραμμίζοντας:

 «Δεν φαίνεται πλέον δυνατόν να γίνει αυτό στην Ελλάδα. Δεν εργάζομαι μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο οποίο εγώ προσήλθα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».
Πηγή: skai.gr