Από τον Ευριπίδη έως τον Αριστοφάνη: 10+1 παραστάσεις αρχαίου δράματος που περιοδεύουν

Κάθε καλοκαίρι το αρχαίο δράμα «πρωταγωνιστεί» στα ανοιχτά θέατρα της χώρας και για τον λόγο αυτό εμείς συγκεντρώσαμε έντεκα περιοδεύουσες παραστάσεις εμβληματικών έργων αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας που φέτος θα τραβήξουν αναμφισβήτητα την προσοχή σας  

Καλοκαίρι για τους απανταχού θεατρόφιλους σημαίνει παρακολούθηση παραστάσεων αρχαίου δράματος στα ανοιχτά θέατρο όλης της χώρας. Είναι η κατεξοχήν εποχή που οι εμβληματικοί αρχαίοι τραγικοί και κωμικοί ποιητές, με τις διαχρονικές ιδέες και τον πανανθρώπινο λόγο, «συνομιλούν» με το σήμερα μέσα από τη φρέσκια και ανανεωτική ματιά των σύγχρονων σκηνοθετών. Είναι η εποχή των μεγάλων πολιτιστικών φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είναι η εποχή της Επιδαύρου.

Για τον λόγο αυτό εμείς συγκεντρώσαμε έντεκα παραστάσεις εμβληματικών έργων αρχαίας κωμωδίας και τραγωδίας που θα παρουσιαστούν φέτος σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και αναμένεται να τραβήξουν αναμφισβήτητα την προσοχή σας.

Οι «Επιδαύριες» παραστάσεις

  • «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη

Παράσταση

Μετά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου και «εγκαινίασε» τα φετινά Επιδαύρια, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, «Ιππόλυτος», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» και σε διάφορους άλλους χώρους στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα. Μια τολμηρή “ματιά” που αναδεικνύει το άγριο σύμπαν της τραγωδίας του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων, αναβαθμίζοντας το μυθικό μοτίβο της σεξουαλικής επιθυμίας μιας γυναίκας για έναν νεότερο άντρα σε μία αδυσώπητη σύγκρουση ανάμεσα στην ανθρώπινη βούληση και τη θεϊκή δύναμη.

Παίζουν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς
Επόμενες παραστάσεις:
Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά και περιοδεία: 18€ γενική είσοδος. 14€ άνω των 65 ετών, 10€ σπουδαστές/φοιτητές/ΑμεΑ/άνεργοι | Προπώληση: ticketservices.gr.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας: Από 5€. Προπώληση: viva.gr.
 

  • «Σφήκες» του Αριστοφάνη

Παράσταση

Στη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου για φέτος, η Λένα Κιτσοπούλου αναμετράται με την αριστοφανική κωμωδία «Σφήκες», ένα έργο για τις παθογένειες της δημοκρατίας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης. Από τη μία ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους» κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες, εγκλωβισμένοι στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Όπως ο Αριστοφάνης σατιρίζει με αιχμηρό τρόπο τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας, η αιρετική δημιουργός στρέφει το βλέμμα στα λαϊκά δικαστήρια των σόσιαλ μίντια και των τηλεοπτικών εκπομπών, φωτίζοντας, καυστικά, ζητήματα όπως η συστημική σαπίλα, οι “κοιμισμένες” άμυνες, ο ρατσισμός, ο φανατισμός και η άκαμπτη πολιτική ορθότητα.

Παίζουν: Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος, Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης
Εισιτήρια περιοδείας: Γενική είσοδος: 15€. AμεΑ: 0€. Παιδιά έως 10 ετών: 0€. Δημότες Δωδώνης: 4€ (*).Άνεργοι Δημότες Δωδώνης: 0€ (*) | Προπώληση: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης: ticketservices.gr, άλλοι σταθμοί περιοδείας περιοδεία: ticketservices.gr.  

  • «Βατράχια» του Αριστοφάνη

«Βατράχια

Έφη Μπίρμπα και Άρης Σερβετάλης παρουσιάζουν την παράσταση «Βατράχια – Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας», από 19 Ιουλίου σε καλοκαιρινή περιοδεία και 28-29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Μια σύγχρονη διασκευή της αγαπημένης αριστοφανικής κωμωδίας για την αξία της ποίησης και της τέχνης στην κοινωνία μας. Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Με οδοδείκτη τον αριστοφανικό εξπρεσιονισμό η παράσταση φτάνει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας.

Παίζουν: Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής.
Εισιτήρια περιοδείας: Από 15€. Προπώληση: viva.gr.
Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Εισιτήριο από 15€

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr