Η μεγαλύτερη έκθεση με αριστουργήματα του Vermeer που έχει γίνει ποτέ

Είναι η πρώτη φορά που το Rijksmuseum οργανώνει έκθεση για τον Vermeer, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Ντελφτ

Παρά την αναγνώρισή του ως ένας από του μαιτρ ζωγράφους της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής, ο Johannes Vermeer δημιούργησε μικρό αριθμό έργων· μόνον 35 αποδίδονται σε αυτόν σήμερα. Αυτόν τον Φεβρουάριο - έως τον Ιούνιο - περίπου 28 από αυτά τα έργα θα εκτεθούν στο Rijksmuseum του 'Αμστερνταμ και η έκθεση θα είναι «η ευκαιρία της ζωής τους» για τους φιλότεχνους να δουν τόσα έργα του συγκεντρωμένα.

Οι πίνακες καταφθάνουν από μουσεία από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Frick Collection της Νέας Υόρκης, National Gallery of Art της Ουάσινγκτον και Gemäldegalerie Galerie του Βερολίνου. Κάποιοι, από ιδιωτικές συλλογές και δεν έχουν ποτέ εκτεθεί δημόσια.

Είναι η πρώτη φορά που το Rijksmuseum οργανώνει έκθεση για τον Vermeer, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Ντελφτ. Το μουσείο συνεργάζεται με το Mauritshuis Museum της Χάγης που δανείζει τον περίφημο πίνακα «Το Κορίτσι Με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι». Στους πίνακές του, ο Vermeer απεικονίζει ολλανδικά αστικά τοπία του 17ου αιώνα, εσωτερικά οικιών και πορτρέτα ανθρώπων στην καθημερινότητά τους.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum)

«Ο Vermeer είναι ένας από τους πλέον εκπληκτικούς καλλιτέχνες που έχουν υπάρξει ποτέ», τόνισε ο Taco Dibbits, Γενικός Διευθυντής του Rijksmuseum. «Ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια οικειότητα που ο κόσμος δεν την είχε ποτέ ξαναδεί».

Πηγή: skai.gr