Harrison Ford: Οι ταινίες που τον έκαναν έναν από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ

Ο ηθοποιός, εκτός από τον «Πόλεμο των Άστρων» και τον «Ιντιάνα Τζόουνς», έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες της πρόσφατης κινηματογραφικής ιστορίας

Ο Χάρισον Φορντ, γνωστός για τους εμβληματικούς ρόλους του σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες της κινηματογραφικής ιστορίας, έχει αφήσει ανεξίτηλο το «σημάδι» του στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Από τα πρώτα του βήματα ως επίδοξος ηθοποιός μέχρι την αλματώδη άνοδό του στο προσκήνιο, η διαδρομή του είναι γεμάτη με απροσδόκητες ανατροπές.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες ταινίες που διαμόρφωσαν την καριέρα του Φορντ, αναδεικνύοντας την ευελιξία του και τους αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που «ζωντάνεψε».

  • American Graffiti (1973), George Lucas

Όταν ο Τζορτζ Λούκας δούλευε πάνω στη δεύτερη ταινία του, το «American Graffiti», ο Χάρισον Φορντ επικεντρωνόταν σε μια καριέρα ξυλουργού. Ο νεαρός ηθοποιός συμφώνησε να συμμετάσχει υπό τον όρο ότι δεν θα χρειαζόταν να κόψει τα μαλλιά του. Η παραγωγή αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, μεταξύ των οποίων, έναν Χάρισον Φορντ «εκτός ελέγχου», που στη συνέχεια περνούσε τις νύχτες πίνοντας. Συμμετείχε σε καυγά και τον πέταξαν έξω από το ξενοδοχείο του, αφού προσπάθησε να σκαρφαλώσει στην πινακίδα του δρόμου του.

Η ταινία, η οποία έχει περιγραφεί ως μια μελέτη της κουλτούρας του cruising και του πρώιμου rock 'n' roll στις αρχές της δεκαετίας του '60 έγινε μια από τις πιο κερδοφόρες ταινίες όλων των εποχών. Είναι μια απόδειξη του ταλέντου και του οράματος του Λούκας πριν από τον «Πόλεμο των Άστρων».

  • Star Wars (1977), George Lucas

Ο Τζορτζ Λούκας έψαχνε για νέα πρόσωπα, όταν έκανε το κάστινγκ για τον «Πόλεμο των Άστρων» και απέρριψε τον Φορντ για τον ρόλο. Του ζήτησε να βοηθήσει στις οντισιόν, διαβάζοντας ατάκες μαζί με τους άλλους ηθοποιούς και εξηγώντας το πλαίσιο πίσω από τις σκηνές που διάβαζαν.

Αφού εξέτασε τους Kurt Russell, Sylvester Stallone, Christopher Walken, Robert De Niro, Al Pacino, James Caan, Chevy Chase, ο Λούκας πείστηκε ότι ο Φορντ ήταν ο καταλληλότερος για τον ρόλο. 

  • Raiders of the Lost Ark (1981), Steven Spielberg

Η φιλόδοξη συνεργασία του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Τζορτζ Λούκας χρειαζόταν έναν πρωταγωνιστή για να υποδυθεί τον ηρωικό, περιπλανώμενο σε όλο τον κόσμο αρχαιολόγο Ιντιάνα Τζόουνς. Ενώ ο Σπίλμπεργκ ενδιαφερόταν από την αρχή για την επιλογή του Φορντ, ο Λούκας όχι, αφού είχε ήδη συνεργαστεί μαζί του σε προηγούμενες ταινίες του. Αφού ο Τομ Σέλεκ δεν μπόρεσε να δεχτεί το ρόλο, ο Λούκας συμφώνησε να αναλάβει ο Φορντ. Ο Ιντιάνα Τζόουνς έγινε ένας εμβληματικός χαρακτήρας στα πρότυπα του Σούπερμαν ή του Τζέιμς Μποντ. 

  • Blade Runner (1982), Ridley Scott

Ο Χάρισον Φορντ δεν ήταν η πρώτη επιλογή στη συγκεκριμένη ταινία. Ο σεναριογράφος Χάμπτον Φάντσερ οραματίστηκε τον ηθοποιό Ρόμπερτ Μίτσαμ ως χαρακτήρα και έγραψε τους διαλόγους με αυτόν στο μυαλό του. Ο σκηνοθέτης Ridley Scott πέρασε μήνες συζητώντας τον ρόλο με τον Dustin Hoffman, ο οποίος αποχώρησε λόγω διαφορών στο όραμα.

Παρόλο που ο Φορντ έχει πει ότι πέρασε δύσκολα με την παραγωγή, η ταινία έγινε κλασική καλτ και δημιούργησε ένα sequel δεκαετίες αργότερα με τον ηθοποιό να επαναλαμβάνει τον ρόλο του. 

  • The Fugitive (1993), Andrew Davis


Βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1960, η ταινία «The Fugitive» είναι μία από τις πιο αναγνωρισμένες από τους κριτικούς ταινίες του Φορντ. Και πάλι ο ηθοποιός δεν ήταν η πρώτη επιλογή για να υποδυθεί τον Kimble.

Ο Κέβιν Κόστνερ, ο Άλεκ Μπάλντουιν, ο Μάικλ Ντάγκλας και άλλοι πέρασαν από οντισιόν για τον ρόλο. Ο Φορντ επιδίωξε τον ρόλο λόγω της προτίμησής του για χαρακτήρες που δεν είναι σαν τον ίδιο. Τον ενδιέφερε να υποδυθεί έναν χαρακτήρα με τρίχες στο πρόσωπο, αλλά το στούντιο αρνήθηκε και έπρεπε να τον υποδυθεί με το συνηθισμένο του λουκ. Είναι μία από τις λίγες ταινίες δράσης που έχουν προταθεί για καλύτερη ταινία στα βραβεία Όσκαρ. Ο Τόμι Λι Τζόουνς κέρδισε Όσκαρ καλύτερου β' ανδρικού ρόλου.

  • Witness (1985), Peter Weir

Ο Χάρισον Φορντ έγινε γνωστός ως ηθοποιός ιδανικός για ταινίες δράσης και περιπέτειας. Ωστόσο, ταινίες όπως το «Witness» του επέτρεψαν να εξερευνήσει τις δυνατότητές του ως δραματικός ηθοποιός. Αργότερα θυμήθηκε ότι η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Peter Weir σε αυτή την ταινία και στην ταινία «The Mosquito Coast» ήταν δύο από τις καλύτερες εμπειρίες της καριέρας του.

  • Presumed Innocent (1997), Alan J. Pakula

Ο Κέβιν Κόστνερ ήταν η πρώτη επιλογή για να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ταινία, ωστόσο αρνήθηκε την πρόταση. Ο σκηνοθέτης Alan J. Pakula προσέφερε τον ρόλο στον Χάρισον Φορντ. Ο Scott Turow, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, δεν πείστηκε, αλλά υποχώρησε, αφού είδε μερικές από τις ταινίες του.

Πηγή: skai.gr