Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υιοθετήθηκε σε νέο αστικό λεωφορείο

Η Toyota Motor Europe (TME) θα προμηθεύσει τη μονάδα κυψελών καυσίμου της Toyota (TFCM) για το νέο αστικό λεωφορείο της Daimler Buses, το Mercedes-Benz eCitaro Range Extender.

Η Daimler Buses είναι μέρος της Daimler Truck AG. Το TFCM2-F-60 είναι μία επίπεδη μονάδα δεύτερης γενιάς που παράγει ισχύ 60 kW και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην οροφή του λεωφορείου, μαζί με τη μπαταρία και τις δεξαμενές υδρογόνου.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου της Toyota είναι ότι η αυτονομία του αμιγώς ηλεκτρικού λεωφορείου μπορεί να επεκταθεί στην αστική κυκλοφορία σε περίπου 400 χλμ. για το κανονικών διαστάσεων λεωφορείο και έως 350 χλμ. για την αρθρωτή έκδοση του λεωφορείου. Ο συνδυασμός της μπαταρίας και της κυψέλης καυσίμου ως επέκτασης αυτονομίας εξαλείφει την ανάγκη για ενδιάμεση φόρτιση εν κινήσει.

Οι μηχανικοί της TME θα υποστηρίξουν τη συνολική σχεδίαση του συστήματος και την ενσωμάτωση της μονάδας στον δίαυλο για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη απόδοση, ισχύ και διάρκεια ζωής. Η απόδοση της μονάδας βαρέως τύπου οδηγεί σε συγκριτικά χαμηλή κατανάλωση υδρογόνου σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας. Με έναν ενσωματωμένο μετατροπέα τάσης, το TFCM λειτουργεί σε εύρος τάσης από 450 έως 700 βολτ και πιο αποτελεσματικά στα περίπου 30 kW.

Σύμφωνα με το όραμά της για μία κοινωνία χωρίς άνθρακα, η ιαπωνική μάρκα προωθεί την εφαρμογή της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου πέρα από τα επιβατικά αυτοκίνητα, ώστε να περιλαμβάνει φορτηγά βαρέως τύπου, μικρά φορτηγά, βάρκες και λεωφορεία.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου η φίρμα δημιουργεί συνεργασίες με αρκετούς ευρωπαϊκούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που μοιράζονται το ίδιο όραμα για το υδρογόνο. Η συγκέντρωση όλων των τύπων εφαρμογών υδρογόνου γύρω από την υποδομή υδρογόνου θα υποστηρίξει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων όπου η κινητικότητα του υδρογόνου μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τα λεωφορεία της Daimler και με χαρά βλέπουμε ότι οι δραστηριότητές μας στις πωλήσεις μονάδων υδρογόνου στην Ευρώπη συνεχίζουν να επεκτείνονται. Η Toyota έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ουδετερότητα του άνθρακα και πιστεύουμε ότι το υδρογόνο είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία μίας μελλοντικής κοινωνίας χωρίς άνθρακα» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota Motor Europe, Matt Harrison.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ