Η νέα Skoda Fabia διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά

Η νέα Fabia, στην τέταρτη πλέον γενιά της και 22 χρόνια μετά το ντεμπούτο του μοντέλου έχει σημειώσει περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μονάδες, επομένως πρόκειται για το δεύτερο δημοφιλέστερο μοντέλο Skoda μετά την Octavia και ένα από τα best-sellers διεθνώς στην κατηγορία του. 

Η νέα Skoda Fabia βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group και είναι κορυφαία σε ευρυχωρία, με σύγχρονο, design, επιπλέον βελτιωμένα χαρακτηριστικά άνεσης και πολλά προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού. Το νέο μοντέλο έχει ξεπεράσει το όριο των 4 μέτρων, στα 4,108 μ., σημαντικά μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Ο χώρος αποσκευών – που στα 330 λίτρα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος στην κατηγορία – πλέον έχει ανέβει στα 380 λίτρα.

Η δυναμική του σχεδίαση φαίνεται και από το συντελεστή οπισθέλκουσας Cd μόλις 0,28 (προηγούμενη γενιά: 0,32), δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ στην κατηγορία. Αυτό έγινε εφικτό με τη χρήση αυτού που είναι γνωστό ως προσομοίωση CFD (Computational Fluid Dynamics). Μάλιστα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση καυσίμου έως 0,2 λίτρα ανά 100 χλμ. όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. Για κάθε χιλιόμετρο που κινείται με τις περσίδες κλειστές, η νέα Fabia εκπέμπει έως και πέντε γραμμάρια λιγότερο CO2. 

Υπάρχει μια επιλογή από εννέα χρώματα αμαξώματος για τη νέα Skoda Fabia, με τα δύο μοντέρνα μεταλλικά χρώματα Phoenix Orange και Graphite Grey, να κάνουν το ντεμπούτο τους για τη μάρκα και τη γκάμα, αντίστοιχα. Το Metallic Graphite Grey και το περλέ Black Magic μπορούν επίσης να επιλεγούν ως χρώματα αντίθεσης για την οροφή, τα καλύμματα καθρεφτών φτερών και το περίγραμμα της γρίλιας μπροστά. Οι ζάντες ποικίλλουν από ατσάλινες 14 και 15 ιντσών έως τις ελαφρού κράματος, 18 ιντσών. 

Στο εσωτερικό, η Fabia ξεχωρίζει από την οθόνη διαστάσεων έως 9,2 ίντσες, πάνω από την κεντρική κονσόλα. Εκτός από τα συστήματα ψυχαγωγίας/ενημέρωσης, η Fabia μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με Virtual Cockpit, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, για πρώτη φορά. Είναι παραμετροποιήσιμος, με τον οδηγό να επιλέγει από και έως 5 διατάξεις, ανάμεσά τους και η διάταξη Sport, στην οποία το στροφόμετρο βρίσκεται στο κέντρο. Ως στάνταρ, η Fabia διαθέτει αναλογικό ταμπλό οργάνων και οθόνη πληροφοριών 3,5 ιντσών.

Μηχανικά, η νέα Fabia εξοπλίζεται με μία ευρεία γκάμα κινητήρων που συμμορφώνονται με το αυστηρό πρότυπο εκπομπών Euro 6d. Στην Ελλάδα όμως προσφέρονται οι κινητήρες με ισχύ τους 80 PS και 110 PS.

Η νέα Skoda Fabia διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά με την τιμή εκκίνησης τα 14.990 ευρώ και αφορά την έκδοση με τον 1.0 ατμοσφαιρικό κινητήρα των 80 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Στην περίπτωση του 1.0 TSI των 110 ίππων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και στο αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων.

Επιμέλεια κειμένου 

Άρης Γαλανόπουλος

Πηγή: skai.gr