Το 81% των Ελλήνων στην επόμενη αγορά αυτοκινήτου θα επιλέξουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό

Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα αυτοκίνητα βενζίνης ή ντίζελ. Το 81% των Ελλήνων δηλώνουν ότι στην επόμενη αγορά αυτοκινήτου θα επιλέξουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό, καταγράφοντας συνολικά ποσοστό 14% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ μόλις το 19% εξακολουθεί να προτιμά αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη βενζίνη ή το πετρέλαιο. Αυτά αποτελούν τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το «Κλίμα 2021-2022».

Συγκεκριμένα ρωτήθηκαν 1.000 άτομα από την χώρα μας και το 41% επισήμανε ότι θα αγόραζε υβριδικό αυτοκίνητο, ενώ το 40% των Ελλήνων απάντησε ότι το επόμενο αυτοκίνητό του θα είναι ηλεκτρικό. Αντίθετα, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα παρέμειναν χαμηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων συγκεντρώνοντας μόλις το 19%.

Τα Νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα υβριδικά (52%), ενώ το 34% είναι αποφασισμένο να στραφεί προς στα ηλεκτρικά τα επόμενα χρόνια και μόλις το 14% στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Στην Αττική τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 45% για την απόκτηση υβριδικού αυτοκινήτου, 36% για την απόκτηση ηλεκτρικού και 19% για την αγορά πετρελαιοκίνητου οχήματος.

Παρόμοια περίπου ποσοστά είναι και στην Κεντρική Ελλάδα με το 42% να σκέφτεται την αγορά υβριδικού αυτοκινήτου, το 42% για την αγορά ηλεκτρικού και το 17% για την αγορά πετρελαιοκίνητου.

Έντονο ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δείχνει η Β. Ελλάδα, καθώς το 44% σκέφτεται να αγοράσει στο μέλλον ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 33% να στραφεί προς την αγορά υβριδικού και το 22% να αποκτήσει πετρελαιοκίνητο όχημα.

Στην ίδια έρευνα αξίζει να επισημανθεί ότι το 67% των ευρωπαίων οδηγών αναφέρει ότι θα αγοράσει είτε ένα υβριδικό είτε ένα ηλεκτρικό όχημα τα επόμενα χρόνια. Γενικά, οι Ευρωπαίοι αγοραστές τείνουν να προτιμούν τα υβριδικά οχήματα (39%), ενώ τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα κατατάσσονται στη δεύτερη θέση (33%) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βρίσκονται λίγο πιο πίσω (28%). Οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (44%), ενώ οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα ένα υβριδικό όχημα (38%), και ακολουθούν τα οχήματα βενζίνης ή ντίζελ (33%) και κατόπιν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (29%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οδηγοί άνω των 65 ετών ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα υβριδικό όχημα (47%), ενώ οι νεότεροι ερωτηθέντες (15-29 ετών) θεωρούν ότι ένα υβριδικό όχημα είναι η λιγότερο ευνοϊκή επιλογή (31%). Οι νέοι λένε ότι έχουν μικρό προβάδισμα να επιλέξουν ένα όχημα βενζίνης ή ντίζελ (35%) ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (34%).

Να επισημάνουμε ότι στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 30.000 ερωτηθέντες μεταξύ 26 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2021 από 30 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ