Νέο Enyaq: Η νέα ναυαρχίδα της Skoda

Του Άρη Γαλανόπουλου

Το Enyaq iV είναι το πρώτο μοντέλο της Skoda που βασίζεται στην ειδικά εξελιγμένη για την ηλεκτροκίνηση αρθρωτή πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group και το μεγαλύτερο βήμα στη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της μάρκας. Η νέα ναυαρχίδα της Skoda διαθέτει άφθονους χώρους και εντυπωσιακή εμφάνιση. Η άνω των 520 χλμ. αυτονομία (WLTP) εγγυάται ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Με μήκος 4.649 χιλ., πλάτος 1.879 χιλ. και ύψος 1.616 χιλ., προσφέρει εξαιρετικούς εσωτερικούς χώρους. Το μακρύ μεταξόνιο των 2.765 χιλ. και η απουσία σήραγγας μετάδοσης συμβάλλουν στη μεγάλη ευρυχωρία για τους πίσω επιβάτες και στη συνολική χωρητικότητα του χώρου αποσκευών των 585 λίτρων.

Το κέντρο ελέγχου του νέου Skoda είναι η κεντρική οθόνη αφής με μέγεθος 13 ίντσες.
 

Ο σχεδιασμός του Enyaq iV χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες αναλογίες, είναι σύγχρονος και δυναμικός. Το προαιρετικό crystal face, η νέα χαρακτηριστική μάσκα, εντυπωσιάζει: οι κάθετες ραβδώσεις φωτίζονται από 131 led, ενώ μια οριζόντια λωρίδα φωτός ολοκληρώνει την ξεχωριστή εμφάνιση του αυτοκινήτου. Μαζί με τα φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις μονάδες led των προβολέων full led matrix για χαμηλή δέσμη και υψηλή δέσμη, η φωτισμένη γρίλια δημιουργεί μια χαρακτηριστική οπτική υπογραφή. Οι μεγάλοι τροχοί (διαμέτρου 18 έως 21 ιντσών) τονίζουν την ελκυστική εμφάνιση του Enyaq iV. Στην έκδοση founders edition, το crystal face και οι τροχοί 21 ιντσών αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού. Αυτή η ειδική έκδοση περιορίζεται σε 1.895 μονάδες – ένας συμβολικός φόρος τιμής στο έτος κατά το οποίο οι Václav Laurin και Václav Klement ίδρυσαν την εταιρεία.

Το νέο Skoda Enyaq iV, με τιμή από 35.700 ευρώ, έκανε την εμφάνισή του και στους ελληνικούς δρόμους.

Το νέο Skoda Enyaq iV διατίθεται με τρία μεγέθη μπαταρίας και σε πέντε διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα διαθέτουν κίνηση σε όλους τους τροχούς χάρη σε έναν δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα στον μπροστινό άξονα, ενώ στα υπόλοιπα η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς. Στο εσωτερικό, η Skoda έχει αντικαταστήσει τις κλασικές επενδύσεις με το concept του design selections, που προσφέρει σύγχρονες επιλογές – κάθε επιλογή προσφέρει όμορφα συνδυασμένα χρώματα και υλικά βιώσιμα επεξεργασμένα και ανακυκλωμένα. Το νέο digital cockpit, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, είναι κομψό, σε ύφος μίνιμαλ, με μέγεθος 5,3 ίντσες. Το κέντρο ελέγχου είναι η κεντρική οθόνη αφής, η οποία, με μέγεθος 13 ίντσες, είναι η μεγαλύτερη οθόνη σε Skoda. Ο χειρισμός της γίνεται ανέπαφα, τόσο με κινήσεις των χεριών όσο και με φωνητικό έλεγχο – μέσω του ψηφιακού βοηθού φωνής Laura. Η φόρτιση της μπαταρίας και ο κλιματισμός μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση μέσω της εφαρμογής MySKODA. 

Το νέο Skoda Enyaq iV έκανε την εμφάνισή του και στους ελληνικούς δρόμους. Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις προτεινόμενες τιμές να ξεκινούν από 35.700 ευρώ (29.942 ευρώ με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά») για το Enyaq iV 50.

Πηγή: skai.gr
TAGS: skoda