Κλείσιμο

Μπίνης σε ΣΚΑΪ: Οριζόντιοι έλεγχοι για τήρηση μέτρων σε εστίαση, ψυχαγωγία

Για οριζόντιους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοιό σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και για εντατικοποίηση τους στο ΕΣΥ έκανε λόγο ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης στον ΣΚΑΙ.

«Σήμερα ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα που ταυτόχρονα τα κλιμάκια μας διενέργησαν τον προβλεπόμενο έλεγχο από την κείμενη νομοθεσία σε 7 διαφορετικά σημεία. Ήταν πέντε δομές στον νομό Αττικής και δύο στο Νομό Θεσσαλονίκης, σύνολο προσωπικού 459 άτομα όλων των ειδικοτήτων»,δήλωσε.

«Ειδικότερα να πούμε ότι 414 ήταν εμβολιασμένοι με έξι από αυτούς να έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό νόσησης, 27 βρίσκονται να έχουν υποβάλλει ενστάσεις για να εξαιρεθούν, οι οποίοι θα εξεταστούν εντός των επομένων ημερών, άρα έχουμε μια εκκρεμότητα από αυτούς τους εργαζομένους εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι. Έντεκα βρίσκονται σε νόμιμη άδεια και θα εξεταστεί η περίπτωση τους μόλις επιστρέψουν από αυτή και επτά είχαν ήδη τεθεί σε αναστολή», είπε.

Το πιστοποιητικό των εμβολιασμένων ή αυτών που προσκόμισαν πιστοποιητικό νόσησης κυμάνθηκε από 75% το χαμηλότερο, έως 100% σε μια δόμη, ανέφερε ο κος Μπίνης δίνοντας μια πρώτη εικόνα από τα στοιχεία των μέχρι στιγμής ελέγχων στις Δομές.

Ο κος Μπίνης επιβεβαίωσε πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι έλεγχοι και θα επεκταθούν σε όλες τις Δομές Φροντίδας καθώς αυτές τις δύο μέρες γίνεται ένα είδος τεστ στις ελεγκτικές προσεγγίσεις κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Προτεραιότητα στον έλεγχο θα δοθεί σε κάθε περίπτωση σε δομές που παρουσιάζουν χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων ή νοσησάντων.

«Φυσικά έχουμε στο επίκεντρο και τις προνοιακές δομές που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία» είπε και πρόσθεσε πως έπεται έλεγχος και σε εργαζόμενους που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» προκειμένου να διασφαλιστεί η θωράκιση και των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

Ο κος Μπίνης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και στο ΕΣΥ δεδομένου ότι η προθεσμία για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού των εργαζόμενων λήγει την 1/11.

«Θα ακολουθήσουμε το ίδιο μοτίβο» είπε και τόνισε πως όσον αφορά το ΕΣΥ υπάρχει πλήθος ποιοτικής πληροφορίας που προέρχεται τόσο από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ όσο και από την βάση απογραφής του ελληνικού δημοσίου.

Δεδομένου ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μέτρα και τα αντικίνητρα σε ανεμβολίστους, όσον αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, ο κος Μπίνης τοποθετήθηκε σχετικά με το πόσο εφικτό είναι στην πράξη να ελεγχθεί η τήρηση των κανόνων.

Δήλωσε πως μετά από τρία κύματα πανδημίας αλλά ακόμη και μετά από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει εξελιχθεί ιδιαιτέρως ως προς τον συντονισμό και τα κατάλληλα εργαλεία και μεθόδους για να πραγματοποιεί επιτυχής ελέγχους.

«Υπάρχει οριζόντιο πρόγραμμα ελέγχων, κάλυψη όλης της επικράτειας» είπε και εξήγησε εστιάζουν σε καταστήματα και σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: skai.gr