Μοντέλο εξουσίας Ιράν στο Αφγανιστάν με Ανώτατο Ηγέτη των αρχηγό των Ταλιμπάν – Ποιος είναι

Οι Ταλιμπάν, παρότι σουνίτες, σχεδιάζουν μια κυβέρνηση βασισμένη στο μοντέλο του σιιτικού Ιράν, διορίζοντας τον αρχηγό τους Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα (φωτό) ως Ανώτατο Ηγέτη του Αφγανιστάν, ανέφερε την Τρίτη το news18.com.
 
Παρότι το Ιράν έχει πρόεδρο και υπουργικό συμβούλιο, ο ανώτατος ηγέτης αποτελεί τη θρησκευτική αρχή που κατέχει το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα με εξουσίες να υπαγορεύει πολιτική, να ακυρώνει νόμους και να παρακάμπτει τον πρόεδρο, δηλαδή έχει την τελευταία λέξη σε όλα τα κρατικά ζητήματα. 

«Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα -ο οποίος δεν έχει  ποτέ εμφανιστεί δημόσια και ο τόπος διαμονής του οποίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος-πιθανότατα θα είναι ο Ανώτατος Ηγέτης, ο οποίος θα προεδρεύει σε ένα Ανώτατο Συμβούλιο από 11 έως 72 (άτομα)», ανέφερε το News18 επικαλούμενο σχετικές πηγές.

To ρεπορτάζ προσθέτει ότι ο Αχουντζάντα, ο οποίος ηγείται των Ταλιμπάν από το 2016, θα εργάζεται κυρίως εκτός Κανταχάρ. 

Η Κανταχάρ ήταν η γενέτειρα και το επίκεντρο της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ο Αχουντζάντα βρίσκεται στο Αφγανιστάν. 

«Είναι παρών στην Κανταχάρ. Ζει εκεί ευθύς εξαρχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ. Ο Μουτζαχίντ δήλωσε επίσης στο Reuters το Σάββατο ότι η Ταλιμπάν θα ανακοινώσουν «ένα πλήρες υπουργικό συμβούλιο εντός εβδομάδας» και δεν θα περιλαμβάνει μόνο υπουργούς αλλά και φυλάρχους. 

Ο Αχουντζάντα ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στις 25 Μαΐου 2016, όταν ο προκάτοχός του Μουλάς Αχτάρ Μανσούρ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Κήρυττε σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν επί 15 χρόνια, μέχρι που εξαφανίστηκε, το Μάιο του 2016. Οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα μόνο τη συγκεκριμένη φωτογραφία του.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν είναι ένας σκληροπυρηνικός θρησκευτικός λόγιος από την Κανταχάρ, και ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στα δικαστήρια των Ταλιμπάν χρόνια πριν αναλάβει την ηγεσία. Θεωρείται πως τασσόταν υπέρ αποφάσεων περί δημοσίων εκτελέσεων για τους δολοφόνους, ακρωτηριασμών για τους κλέφτες κλπ. Επίσης, συμμετείχε στην αντίσταση κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980, μα θεωρείται πως ο ρόλος του ήταν πιο πολύ θρησκευτικός παρά στρατιωτικός. Το Μάιο του 2016 εξαφανίστηκε. 

Πηγή: news18.com