Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε ΣΚΑΪ: Να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε ΣΚΑΪ: Να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Η αστυνόμευση δεν είναι το κατεξοχήν μέτρο για να λυθούν τα ζητήματα αυτά, εκτίμησε επισημαίνοντας εν συνεχεία πως κατεξοχήν μέτρο θα ήταν να επιβληθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε η υποχρεωτικότητα αλλιώς δεν θα επιλυθεί το ζήτημα, δεν θα απαλλαγούμε από αυτό τον κίνδυνο, να αρρωστήσουν και να πεθάνουν άνθρωποι» είπε.

Τα μέτρα τα οποία ορίστηκαν εδώ και δύο εβδομάδες, ισχύουν κανονικά υπογράμμισε.

«Κανένας δεν μπαίνει στην εκκλησία κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας, ούτε για ιδιωτική προσευχή χωρίς μάσκα, χωρίς να κρατούνται οι αποστάσεις και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της απολύμανσης με τα αντίστοιχα απολυμαντικά που έχουν ορισθεί», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του, τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή δεν είναι αποτρεπτικά καθώς η μείωση του αριθμού των προσερχόμενων και συμμετεχόντων στη θεία λειτουργία είναι μικρότερος αφού οι παρευρισκόμενοι στο ναό είναι ανάλογη των τετραγωνικών.

Εξάλλου υπάρχει πρόβλεψη τέλεσης ακόμη και τριών λειτουργιών την ημέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί να μπορούν να εκκλησιαστούν εφόσον το επιθυμούν.

Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να ελέγξουμε αν αυτοί οι οποίοι μπαίνουν στην εκκλησία είναι εμβολιασμένοι η δεν είναι, τόνισε σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον χώρο της εκκλησίας.

«Αυτό δεν μπορεί καταρχήν να εφαρμοστεί ούτε από τους επιτρόπους, ούτε από τους νεωκόρους ούτε από κανένα άλλο προσωπικό» είπε.

Ο Μητροπολίτης, δήλωσε πως η εικόνα της αστυνομίας στα προαύλια των ναών δεν είναι κάτι το ευχάριστο εντούτοις η εκκλησία δεν μπορεί να παρέμβει σε αποφάσεις που παίρνονται από την πολιτεία και αφορούν μέτρα εκτός των ναών.

«Μέσα στο ναό δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση» τόνισε.

Όπως ανέφερε, τουλάχιστον ο ίδιος στην Μητρόπολή του, γνωρίζει πόσοι ιερείς είναι ανεμβολίαστοι.

«Και βέβαια λειτουργούν από την στιγμή που δεν υπάρχει μια νομοθετική εξουσιοδότηση από μέρος του κράτους στο πως θα διαχειριστούμε εμβολιασμένους κληρικούς, εγώ δεν μπορώ, δεν έχω την δυνατότητα να εφαρμόσω κάποια μέτρα τα οποία θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr