Μενδώνη: Κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού της Αμφίπολης με του «τάφου της Περσεφόνης»

«Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά του ψηφιδωτού στην Αμφίπολη με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα που απεικονίζεται στον "τάφο της Περσεφόνης"»  στις Αιγές (δεύτερη φωτό κάτω) τόνισε στον ΑΝΤ1 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνιστώντας υπομονή μέχρι να «μιλήσει» από μόνο του το μνημείο.

«Θεωρώ απίθανο ο νεκρός που έχει ταφεί στην Αμφίπολη να είναι αυτός που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό να οδηγεί το άρμα. Το πιθανότερο είναι να απεικονίζεται η απαγωγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα», δήλωσε από την πλευρά της στο Mega η αρχαιολόγος Γεωργία Αλευρά. Δεν απέκλεισε όμως και το ενδεχόμενο να απεικονίζεται στο άρμα ο Φίλιππος B’.


Ο ψυχοπομπός Ερμής

Επικαλούμενη τις πήγες που υπάρχουν έως τώρα, η κ. Αλευρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να έχει ταφεί εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σημειώνεται ότι ο γενειοφόρος οδηγός του άρματος φέρει στεφάνι δάφνης, ενώ ο Ερμής, που στέκεται μπροστά του, φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, το γεγονός ότι ο Ερμής απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ενισχύει την εικασία πως ο ένοικος του τάφου είναι άνδρας.


Μέσα 4ου αι. π.Χ., Βεργίνα, 'Τάφος της Περσεφόνης'

Μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαλαβάνης δήλωσε ότι το ψηφιδωτό καταδεικνύει τη μοναδικότητα του τάφου και επιβεβαιώνει τη χρονολόγηση του στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα.

Ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ψηφιδωτό αυτού του μεγέθους σε μακεδονικό τάφο και η απεικόνιση δείχνει το κύρος του προσώπου που είναι θαμμένο εκεί.


Ο στεφανωμένος άνδρας
















Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ