Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Εμπλοκή 34 αστυνομικών και κακοποιών -30.000€ για νέο όνομα

Μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς που λειτουργούσε τα τελευταία 8-9 χρόνια στα σπλάχνα της ΕΛ.ΑΣ ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Πίσω από την υπόθεση κρύβονται εκατοντάδες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και μάλιστα οι περισσότερες περιπτώσεις σεσημασμένων κακοποιών με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν 

Στην υπόθεση εμπλέκονται:

Ένας αξιωματικός διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Δυτικής Αττικής ο οποίος φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος, 8 χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, απόστρατοι αστυνομικοί, ένα πολιτικός υπάλληλος, μια ληξίαρχος, ένας δικηγόρος, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης και 8 πολίτες.

Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί και μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί οι 10.

Την ίδια στιγμή έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής 600.000 ευρώ και τα χρήματα που φαίνεται να έχει αποκομίσει το συγκεκριμένο κύκλωμα από 26 Απριλίου του 2013 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2021 φαίνεται να ξεπερνά τα 5.000.000,00 €.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα αλίευε στοιχεία παλιννοστουντων  Ελλήνων πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., ή με ψευδείς δηλώσεις απώλειας ταυτοτήτων υπαρκτών προσώπων εξέδιδαν τα πλαστά δελτία ταυτότητας σε κάθε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό μετανάστη. Με την ταυτότητα αυτή μπορούσαν να βγάλουν διαβατήριο, να κινηθούν σε χώρες της Σένγκεν, να βγάλουν διπλώματα οδήγησης, ΑΜΚΑ καθώς και άδεια εργασίας.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουν δοθεί τέτοια πιστοποιητικά ταυτοποιησης σε περίπου 3.000 αλλοδαπούς μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, ανάμεσα στους οποίους, πολλοί κακοποιοί. Μάλιστα πλήρωναν μέχρι και 30.000 την ταυτότητα προκειμένου να «ξεπλύνουν» το όνομά τους, να αλλάξουν στοιχεία ταυτότητας και να ξεφύγουν από το βεβαρημένο παρελθόν τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκτός από τις συλλήψεις που έχουν γίνει, βρέθηκαν 320.000 ευρώ στο χρηματοκιβώτιο διοικητή τμήματος Ασφαλείας στην Δυτική Αττική, ο οποίος θεωρείται από τα βασικά στελέχη του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν χθες στο γραφείο του τον πίεσαν να τους το δείξει και το άνοιξαν με τροχό, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τον συνδυασμό, ενώ για το ποσό ισχυρίστηκε ότι ήταν συγγενικού προσώπου του και το είχε εκεί για ασφάλεια.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ παρουσία 11 εισαγγελέων προχώρησαν σε κατοίκον έρευνες.

Τα τμήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών εδώ και ενάμιση χρόνο είναι στις εξής περιοχές:

  • Ασπρόπυργος
  • Καλλιθέα
  • Ομόνοια
  • Γλυφαδα
  • Βοιωτία

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ερευνών έχουν βιντεοσκοπηθεί κινήσεις, συναντήσεις και επαφές και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των εμπλεκόμενων προσώπων. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μετέβη σήμερα το πρωί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Εκεί επί 2,5 ώρες, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή Υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη για την πορεία των ερευνών σχετικά με το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων με την παράνομη έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων στο οποίο έχουν εμπλοκή και αστυνομικοί.

Ο Υπουργός ζήτησε η έρευνα για το κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων να φτάσει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου:   

«Ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με ενημέρωσε για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με τη συμμετοχή δυστυχώς επίορκων αστυνομικών.

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύτηκε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο ζήτησα διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς.

Η Αστυνομία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας πρέπει πρώτα εκείνη να τηρεί τους νόμους. Οι πολίτες ζητούν ασφάλεια. Θέλουν κοντά τους τον αστυνομικό, να τους προστατεύει και όχι να παρανομεί.

Δεν πρόκειται να υπάρξει επιείκεια απέναντι σε όποιον παραβαίνει τον όρκο του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους αστυνομικούς του καθήκοντος, που εργάζονται σκληρά και συνειδητά για την ασφάλεια των πολιτών και της πατρίδας μας.

Και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών.

Είμαστε απέναντι σε αστυνομικούς, που αποδεικνύονται επίορκοι. Ζήτησα από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η έρευνα να πάει μέχρι τέλους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Μόνο έτσι, θα νιώσουν οι πολίτες ότι η ΕΛ.ΑΣ. λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα ενάντια στο έγκλημα όπου και αν βρίσκεται αυτό, για το καλό των πολιτών και της Δημοκρατίας μας.

Σωρεία αδικημάτων περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους συλληφθέντες ως μέλη κυκλώματος 

Βάση της ογκώδους δικογραφίας που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των συλληφθέντων περιλαμβάνει αδικήματα κυρίως κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πλην των αστυνομικών είναι υπάλληλοι ΟΤΑ, δικηγόρος και ιδιώτες.

   Η δίωξη που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκίας υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, δωροδοκίας υπάλληλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ' εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδούς βεβαίωσης, διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ' επάγγελμα, διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνησης ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση, συνέργειας στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργειας στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας .

   Επιπλέον κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται με κατηγορίες για για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

   Την υπόθεση θα χειριστεί Ανακριτής.

Πηγή: skai.gr