Κορωνοϊός: Συναγερμός για μεταλλάξεις- Όλα τα εμβόλια και σε νέους, οι φόβοι χαλάρωσης

Κορωνοϊός: Συναγερμός για μεταλλάξεις- Όλα τα εμβόλια και σε νέους, οι φόβοι χαλάρωσης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς το ενδεχόμενο υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών μετά την άρση του λοκ ντάουν. 

Στα τέλη του μήνα θα ξέρουμε αν οι συνωστισμοί των ημερών, επιβαρύνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με κυβερνητικές πηγές ν' αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Καμπανάκι σήμαναν εικόνες μεγάλου συνωστισμού το σαββατοκύριακο με κορωνίδα το πάρτι στο ΑΠΘ στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα και για το οποίο είχαμε και εισαγγελική παρέμβαση. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός και ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στέλνοντας για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι η πανδημία δεν έχει περάσει.   

Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου με τα κορωνοπάρτι σε Πάτρα, Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας προκάλεσαν προβληματισμό στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα τήρησης των μέτρων. 

Χθες βράδυ, στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, στήθηκε κανονικό πάρτι με εκατοντάδες νεαρούς – χωρίς μάσκες και φυσικά χωρίς να κρατούν αποστάσεις να χορεύουν μέχρι το πρωί  παρουσία μάλιστα dj. 

Το πρωί παρενέβη ο εισαγγελέας και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις.

Στην Πάτρα, μετά από 2 συνεχόμενα πάρτι στην πλατεία της Παντάνασσας.

Στήθηκε χθες βράδυ ένα νέο υπαίθριο γλέντι – με το που έκλεισαν τα μαγαζιά στις 12 τα μεσάνυχτα, αυτή τη φορά στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου.

Ο εφησυχασμός των πολιτών φαίνεται στους δρόμους όπου αρκετοί δεν φορούν καν μάσκα.

Μαζί με τα μέτρα χαλάρωσαν κ αρκετοί πολίτες καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν φορούν καν μάσκα τη στιγμή που απολαμβάνουν την πρωινή τους βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. 

Μόνο χθες, μόνο στην Αττική, η Αστυνομία συνέλαβε 9 ιδιοκτήτες καφέ / μπαρ και επέβαλε πρόστιμα 27 χιλιάδων ευρώ είτε επειδή έπαιζαν μουσική είτε γιατί εξυπηρετούσαν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους παρόλο που απαγορεύεται.

Ήδη, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και συνεχίζουν ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλούν πλέον και οι μεταλλάξεις του ιού.

Η ινδική μετάλλαξη αλλά και αυτή που παρατηρείται έντονα τελευταία στο κέντρο της Αθήνας. 

Το καλό νέο είναι πώς όλα τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φαίνεται να τις πιάνουν, γι' αυτό και οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Από την Παρασκευή ανοίγουν και όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44

Με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια από τις 21 Mαίου, προχωρά η επιχείρηση ελευθερία και για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών ανακοίνωσε νωρίτερα ο  ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα. 

Σύμφωνα με τη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών όσοι έχουν νοσήσει θα κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου, κρατώντας αντισώματα -σύμφωνα με μελέτες - για 13 μήνες.

Την ίδια στιγμή, υψηλό ποσοστό απορρόφησης που φτάνει κοντά στο 90% έχει το εμβόλιο της Pfizer, ακολουθεί της Moderna με 84,3% ενώ της AstraZeneca, φτάνει το 65% 

Στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμού στοχεύουν οι επιστήμονες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών , εμβολιασμένοι και με τις 2 δόσεις της Pfizer είχαν περισσότερα αντισώματα από όσους είχαν κάνει την πρώτη δόση της Astrazeneca.

Πηγή: skai.gr