Κλείσιμο

Κέρβερος: Νέες εικόνες από το μικρότερο φεγγάρι του Πλούτωνα

Μια «κοντινή» φωτογραφία του Κέρβερου, του μικρότερου από τα πέντε φεγγάρια του Πλούτωνα, κατέφθασε το πρωί της Παρασκευής στις αντένες της NASA, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός τα 5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν το διαστημικό σκάφος New Horizons [Νέοι Ορίζοντες] από τη Γη.

Όπως αποκαλύπτει η φωτογραφία, ο δορυφόρος έχει δύο διακριτούς λοβούς – πιθανότατα το προϊόν σύγκρουσης δύο παγωμένων αντικειμένων, δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Ο μικρότερος λοβός έχει διάμετρο πέντε χιλιόμετρα και ο μεγαλύτερος οχτώ. 

Ο Πλούτωνας έχει συνολικά 5 δορυφόρους: τον Χάροντα που είναι ο μεγαλύτερος, τη Νύχτα, την Ύδρα, τη Στύγα και τον Κέρβερο (με σειρά μεγέθους).


Η τωρινή θέση του New Horizons, πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη

Οι επιστήμονες της αποστολής σχολιάζουν ότι οι δύο μικρότεροι δορυφόροι είναι «πολύ λαμπρότεροι» από το αναμενόμενο, ανακλώντας περισσότερο από το 50% του φωτός που προσπίπτει στις επιφάνειές τους. Πλανητικά σώματα αυτής της κατηγορίας με μηδαμινή ατμόσφαιρα, σκουραίνουν σε βάθος χρόνου εξαιτίας των χημικών αλλαγών που προκαλεί στην επιφάνειά τους η κοσμική ακτινοβολία.

Ο Κέρβερος περιστρέφεται γύρω από τον Πλούτωνα σε ύψος 60.000 χιλιομέτρων και είναι το δεύτερο πιο απομακρυσμένο φεγγάρι του, ανάμεσα στη Νύχτα και την Ύδρα.

Η νέα «φωτογραφία» αποτελεί στην πραγματικότητα σύνθεση πολλαπλών λήψεων από απόσταση 400.000 χιλιομέτρων - πάγια τακτική της NASA σε τέτοια «κοσμικά polaroid», ώστε να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Το διαστημικό σκάφος New Horizon που απομακρύνεται από τον Πλούτωνα με ταχύτητα 83.000 χιλιομέτρων την ώρα (περίπου 23 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) συνεχίζει να στέλνει τα δεδομένα που συνέλεξε κατά τη διέλευσή του από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου του 2015.

Αυτή η εβδομάδα της αποστολής, σηματοδοτείται από την απαρχή μικρών μεταβολών στην τροχιά του διαστημικού σκάφους, ώστε να «στρίψει» προς το σώμα 2014 MU69 της ζώνης Κουίπερ. Η συνάντηση με το 2014 MU69 θα γίνει το 2019, με την διαστημική υπηρεσία διαστήματος να έχει ήδη εγκρίνει την χρηματοδότηση της επέκτασης των επιχειρήσεων του New Horizons ως τότε.


Ο Πλούτωνας έχει συνολικά 5 δορυφόρους: τον Χάροντα που είναι ο μεγαλύτερος, τη Νύχτα, την Ύδρα, τη Στύγα και τον Κέρβερο.

Οι «Νέοι Ορίζοντες», που απογειώθηκαν από τον πλανήτη μας στις 19 Ιανουαρίου του 2006, είναι μέρος του προγράμματος New Frontiers [Νέα Σύνορα] με σκοπό την εξερεύνηση του Δία, της Αφροδίτης και του Πλούτωνα.


Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας